1. Home
  2. Recepten
  3. Bakken
  4. Gebak
  5. Bolussen

Bolussen recepten (51)

Bolussen

Lekkere zoete (zachte) broodjes

INGREDIENTEN

* 30gr suiker * anderhanve dl lauwe melk * 15gr gist * 225gr bloem * mespuntje zout * 30gr boter * 30gr suiker * 60gr krenten en rozijnen

Voorbereiding

Was de krenten en de rozijnen en droog ze goed af. roer de gist glad met wat lauwe melk.

Bereidingswijze

Zeef de bloem met het zout, giet het gistpapje in een kuiltje en maak met 30gr. suiker en de rest v.d. melkeen dik luchtig beslag, sla de deegbal enkele malen zo hard mogelijk op een met bloem bestoven werkblad en doe het in de kom, dek het af met een vochtige doek en laat het 50min. rijzen op een echt warme plaats, rol dan het deeg uit tot een dunne langwerpige lap, vermeng de boter met de suiker en de rozijnen en smeer dit op de deeglap, rol de lap op en deze met een bloem bestoven mes in plakken, leg deze op een beboterd bakblik, laat ze nog 20min. narijzen en bak de bolussen in een hete oven bij 230*C in 15min. goudbruin, los wat suiker op in warm water en bestrijf de bolussen hiermee.

  •  
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op19-01-2001
  •  
  •  30-60 min.

Bolussen

In Zeeuws-Vlaanderen worden de bolussen drollen genoemd en op Beveland jikkemien. In Cadzand werden de bolussen voor het opdienen aan de onderkant besmeerd met roomboter.

INGREDIENTEN

500 gram bloem., 1 mespunt zout., 3 1/2 deciliter melk., 50 gram gist., 75 gram boter., 250 gram bruine basterdsuiker., 1 ei., 2 eetlepels kaneel.

  • Nederlands
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op19-09-2011
  • Nederlands
  •  60-120 min.

Bolussen

Een Zeeuwse lekkernij

INGREDIENTEN

500 gr. bloem, 2 1/2 dl.melk 1 theel. zout, 50 gr. boter, 40 gr. gist of 2 zakjes droge gist, 1 eetl. suiker om gist op te lossen, bruine suiker en kaneel.

  • Regionaal
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op28-04-2001
  • Regionaal
  •  60-120 min.

Bolussen

INGREDIENTEN

*500 gr bloem *1 ei *1 tl zout *1 el gedroogde gist *350 ml melk *75 gr boter *200 / 250 gr bruine basterdsuiker of rietsuiker *2 el kaneel,

  • Nederlands
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op01-02-2005
  • Nederlands
  •  30-60 min.

Bolussen

De Engelse variant

INGREDIENTEN

30 gr. suiker, 1 1/2 dl. lauwe melk, 15 gr.gist, 225 gr. bloem,mespuntje zout, 30 gr. boter, 30 gr. suiker, 60 gr. krenten en rozijnen.

  • Engels
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op11-11-2000
  • Engels
  •  30-60 min.

Bolussen

INGREDIENTEN

, , voor het gistdeeg:, , 250 gram bloem, , 1 dl. melk, , 1 ei, , 20 gram gist, , 5 gram zout, , 60 gram boter, voor de vulling:, , 100 gram boter, , 50 gram suiker, , 3 eetlepels gemberstroop, , 100 gram fijngehakte natte gember, , , , , , ,

  • Nederlands
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op17-10-2003
  • Nederlands
  •  30-60 min.
Populaire gebak recepten

zeeuwse bolussen

Dit gerecht wordt in zeeland iedere zaterdag ochtend door velen gegeten bij de koffie.

INGREDIENTEN

Nodig om 12 bolussen te bakken., Ik koop bij de bakker 750 gram meel en hiervoor het nodige gist 75gram., 4 dl water of melk., 1 ei, een handje witte basterd suiker, 4 theelepels zout, een busje kaneel, Donkerbruine suiker.

  • Nederlands
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op31-12-1998
  • Nederlands
  •  60-120 min.

Zeeuwse bolussen

INGREDIENTEN

* 500 gr bloem, * naar smaak zout, * 50 gr verse gist, * 3.5 dl melk, * 75 gr boter, * 1 st ei, * 15 gr kristalsuiker, * 250 gr bruine basterdsuiker, * 2 eetl kaneel,

  • Nederlands
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op21-10-2011
  • Nederlands
  •  > 120 min.

zeeuwse bolussen

INGREDIENTEN

Voor 15 middelgrote bolussen, Ingredienten:, - 1 kg bloem, - 600 ml lauw water of lauwe melk, - 30 gr verse gist of twee zakjes korrelgist a 5 gr, - 3 zakjes vanillesuiker, - 30 gr suiker, - 3 theelepels zout, - 500 gr donkerbruine basterdsuiker, - 2 eetlepels kaneel, , , ,

  • Nederlands
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op13-04-2002
  • Nederlands
  •  > 120 min.
  • Eigen recept

Zeeuwse bolussen

Dit recept impulsief gemaakt omdat ik brooddeeg over had en ik gewone broodjes al gemaakt had en wat anders wilde proberen.

INGREDIENTEN

Ik heb het recept voor het deeg van zachte broodjes gebruikt. Zie mijn andere recept., , Voor de bolussen heb je verder nodig:, Bruine basterd suiker 4 eetlepels, Kaneel 1 eetlepel, Rietsuiker 1 eetlepel, Vanille suiker 1 zakje

  • Nederlands
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op16-11-2018
  • Nederlands
  •  > 120 min.

Zeeuwse Bolussen

Bolussen zijn een heerlijke zoete lekkernij die bij de koffie of de thee wordt gegeten. Ze werden van oorsprong alleen in Zeeuws-Vlaanderen gebakken. Ze worden bolussen genoemd vanwege hun vorm en kleur. In Zeeuws-Vlaanderen worden ze 'drollen' genoemd en op Noord- en Zuid Beveland 'jikkemienen'. In Cadzand (Zeeuws-Vlaanderen) worden de bolussen voor het opdienen besmeerd met roomboter, iets dat tegenwoordig ook in andere delen van Zeeland gretig aftrek vindt.

INGREDIENTEN

500 gr. bloem - 1 mespuntje zout - 3? dl. melk - 50 gr. gist - 75 gr. boter - 1 ei - 250 gr. donker bruine basterdsuiker - 2 el. kaneelpoeder

  • Regionaal
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op18-04-2000
  • Regionaal
  •  60-120 min.
Nieuwste bolussen recepten

zeeuwse bolussen

Zeeland staat niet alleen bekend om zijn mosselen maar ook om de zoete bolussen

INGREDIENTEN

1 pond bloem, 25 gr verse gist, te halen bij de warme bakker, 2 kopjes lauwe melk, 1 el zout, bruine basterdsuiker, 70 gr. boter en een el kaneel, aluminium folie

  • Regionaal
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op21-07-1999
  • Regionaal
  •  30-60 min.

Zeeuwse bolussen

Bakplaat met silliconenpapier of bakpapier gereed leggen

INGREDIENTEN

500 gram wittebloem, 35 gram gist, 10 gram zout, 10 gram blanke basterd, 25 gram melkpoeder, 270 cl water, ------------------------, 500gram bruine basterdsuiker.

  • Nederlands
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op06-12-2007
  • Nederlands
  •  60-120 min.

zeeuwse bolussen

INGREDIENTEN

1/2 zakje gedroogde gist (a 7 g) 1 theelepel zout 250 g bloem 125 g boter 1 dl melk 1 ei 3 eetlepels bruine basterdsuiker 3 eetlepels (Zeeuwse) suikerstroop 1/2 theelepel kaneelpoeder 1 eetlepel boter om in te vetten 2 eetlepels bloem om te bestuiven

  •  
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op06-04-2008
  •  
  •  60-120 min.

Lekkere Bolussen

Je kunt het beste het deeg bij het kneden op plakkerigheid beoordelen. Brooddeeg en ook bolussendeeg mag niet plakkerig zijn. Je moet dan gewoon nog een handje bloem toevoegen. Het ligt aan de vochtigheidsgraad van de bloem en de vochtigheidsgraad van de omgeving hoeveel vocht er toegevoegd moet worden. De hoeveelheid die in recepten wordt genoemd, is altijd een richtlijn. Bakken blijft maatwerk

INGREDIENTEN

500 gram bloem, 2 theelepels zout, 75 gram boter, 350 ml. lauwe melk, 1 ei, 2 theelepels gedroogde gist, , Voor het mengseltje :, 250 gram bruine bastersuiker, 2 eetlepels kaneel,

  •  
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op08-09-2009
  •  
  •  10-20 min.

zeeuwse bolussen

Een zoete lekkernij uit het land waar het leven goed is

INGREDIENTEN

375 gr bloem 40 gr gist 8 gr zout 10 gr basterdsuiker 20 gr melkpoeder 90 gr roomboter 200 gr tot 210 gr water daarnaast een zakje donker bruine basterd en wat kaneel + vetvrij oven papier

  •  
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op30-01-1999
  •  
  •  > 120 min.

Zeeuwse Bolussen

Heerlijk voor de lunche of bij de koffie

INGREDIENTEN

Voor 600 gr deeg:350 gr witte bloem,10 gr droge gist,5 gr zout, 30 gr witte basterd suiker,30 gr boter,180 ml melk,1 theelepel kaneel.250 gr donkerbruine basterd suiker, 1 eetlepel kaneel., , ingevet bakpapier, schone keuken handdoek, vochtige theedoek

  • Nederlands
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op16-04-2000
  • Nederlands
  •  > 120 min.

Zeeuwse bolussen

INGREDIENTEN

500 gram bloem, 1 theelepel zout, 1 zakje gedroogde gist a 7 gram, 1 ei, 3 1/4 dl. lauwwarme melk, 75 gram boter of margarine, gesmolten, 250 gram bruine basterdsuiker, 2 eetlepels kaneel

  • Nederlands
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op08-05-2004
  • Nederlands
  •  > 120 min.

zeeuwse bolussen

INGREDIENTEN

1/2 zakje gedroogde gist (a 7 g), 1 theelepel zout, 250 g bloem, 125 g boter, 1 dl melk, 1 ei, 3 eetlepels bruine basterdsuiker, 3 eetlepels (Zeeuwse) suikerstroop, 1/2 theelepel kaneelpoeder, 1 eetlepel boter om in te vetten, 2 eetlepels bloem om te bestuiven,

  • Nederlands
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op02-01-2005
  • Nederlands
  •  > 120 min.

ZEEUWSE BOLUSSEN

#

INGREDIENTEN

400 gr bloem, 8 gr zout, 7 gr gedroogde gist, 240 ml melk, lauwwarm, 60 gr boter, op kamertemperatuur, 15 gr suiker, VOOR AFWERKING, 500 gr bruine suiker, 1 el kaneel

  • Nederlands
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op07-01-2021
  • Nederlands
  •  > 120 min.

Zeeuwse bolussen

Streekgerecht

INGREDIENTEN

* 500 gr bloem, * 1 mespunt zout, * 3? deciliter melk, * 50 gr gist, * 75 gr boter, * 1 ei, * 250 gr bruine basterdsuiker, * 2 el kaneel,

  • Nederlands
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op12-03-2000
  • Nederlands
  •  30-60 min.

Zeeuwse Bolussen

Voor 15 middelgrote bolussen

INGREDIENTEN

1 kg bloem, 600 ml lauw water of lauwe melk, 30 gr verse gist of twee zakjes korrelgist a 5 gr, 3 zakjes vanillesuiker, 30 gr suiker, 3 theelepels zout, 500 gr donkerbruine basterdsuiker, 2 eetlepels kaneel

  • Nederlands
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op02-02-2000
  • Nederlands
  •  60-120 min.

Zeeuwse Bolussen

ZEEUWSE BOLUSSEN Luchtige kaneelgebakjes

INGREDIENTEN

Voor 20 stuks, 500 gram bloem, zout, 45 gram verse gist, 2 1/2 - 3 deciliter lauwwarme melk, 75 gram zachte boter of margarine, 1 groot ei, losgeklopt, 250 gram donkere basterdsuiker, 2 eetlepels gemalen kaneel, extra nodig: 2 bakplaten, ingevet

  • Nederlands
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op28-11-2003
  • Nederlands
  •  > 120 min.

Zeeuwse bolussen

Recept voor Zeeuwse bolussen Voor de mensen die thuis graag een beetje in de keuken bakken en koken is dit een leuk receptje om thuis Zeeuwse bolussen te maken.

INGREDIENTEN

,

  • Nederlands
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op19-03-2003
  • Nederlands
  •  60-120 min.

Amsterdamse Bolussen

Tussendoortje

INGREDIENTEN

500 gram bloem, 1 mespunt zout, 3? deciliter melk, 50 gram gist, 75 gram boter, 1 ei, 75 gram suiker., Ingredienten voor de vulling:, 100 gram krenten, 100 gram rozijnen, 25 gram sukade, 150 gram gember, 100 gram boter, 50 gram suiker., Ingredienten voor de bovenkant:, 75 gram boter, 2 deciliter gembersiroop

  • Nederlands
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op22-11-2000
  • Nederlands
  •  60-120 min.

Zeeuwse Bolussen

Zoete koffiekoeken. dit recept is voor ongv. 15 koeken.

INGREDIENTEN

500 gr. patentbloem, 40 gr. gist, 10 gr. zout, 3 dl. melk, 50 gr. boter, 400 gr. bruine basterd suiker

  • Nederlands
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op21-04-1999
  • Nederlands
  •  60-120 min.

zeeuwse bolussen

Lekker maar kleverig

INGREDIENTEN

Bloem 500 gr, Zout mespuntje, Melk 3? dl, Gist 50 gr, Boter 75 gr, Ei 1, Bruine Basterdsuiker 250gr, Kaneel 2 etlp,

  • Nederlands
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op10-05-2000
  • Nederlands
  •  60-120 min.

Zeeuwse bolussen

Overheerlijke zeeuwse bolussen, zoal een bakker ze maakt

INGREDIENTEN

Deeg: (voor 18 stuks), 575 gram bloem, 45 gram gist (vers van de Jumbo), 12 gram zout, 85 gram kleinbroodpoeder (bestellen via bijv. bakshoponline.nl), 30 gram margarine, 170 gram water, 120 gram melk, , Suikermengsel:, 500 gram donkerbruine basterdsuiker, 7 gram kaneel, 5 gram stroop, 10 gram gesmolten boter

  •  
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op28-03-2014
  •  
  •  60-120 min.

zeeuwse bolussen

Een zoete, stroperige lekkernij voor bij de koffie.

INGREDIENTEN

500 gram bloem, 40 gram bakkersgist, snufje zout, 75 gram boter, 3 dl. lauwe melk, 1 ei, 200 gram bruine suiker en 2 eetlepels kaneelpoeder.

  • Nederlands
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op11-02-2002
  • Nederlands
  •  60-120 min.

Zeeuwse bolussen

Overheerlijke zeeuwse bolussen, zoal een bakker ze maakt

INGREDIENTEN

Deeg: (voor 18 stuks), 575 gram bloem, 45 gram gist (vers van de Jumbo), 12 gram zout, 85 gram kleinbroodpoeder (bestellen via bijv. bakshoponline.nl), 30 gram margarine, 170 gram water, 120 gram melk, , Suikermengsel:, 500 gram donkerbruine basterdsuiker, 5 gram stroop, 10 gram gesmolten boter

  •  
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op28-03-2014
  •  
  •  60-120 min.

zeeuwse bolussen

INGREDIENTEN

500 gr bloem, zout, 45 gr verse gist, 21/2-3 dl lauwwarme melk, 75 gr zachte boter, 1 groot losgeklopt ei, 250 gr donkere basterdsuiker, 2 el gemalen kaneel

  • Nederlands
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op18-02-2003
  • Nederlands
  •  30-60 min.

zeeuwse bolussen

Een jeugdsentiment voor mij

INGREDIENTEN

3 dl vole melk- 80 gr margarine- 1 zakje gist- 1tl suiker- 500gr bloem- 1 ei losgeklopt- 100gr bruine suiker- 2 el kaneelpoeder

  •  
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op01-07-2002
  •  
  •  60-120 min.

Zeeuwse bolussen

Ook dit recept is weer heerlijk voor bij de koffie

INGREDIENTEN

500 gram bloem, 1 mespunt zout, 3? deciliter melk, 50 gram gist, 75 gram boter, 1 ei, 250 gram bruine basterdsuiker, 2 eetlepels kaneel.,

  • Nederlands
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op29-03-2003
  • Nederlands
  •  60-120 min.

Zeeuwse bolussen

INGREDIENTEN

500 gram bloem, 1 mespunt zout, 3½ deciliter melk, 50 gram gist, 75 gram boter, 1 ei, 250 gram bruine basterdsuiker, 2 eetlepels kaneel.

  • Nederlands
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op27-11-2006
  • Nederlands
  •  20-30 min.

zeeuwse bolussen

De echte!!

INGREDIENTEN

800 gram patentbloem, 200 gram zelfrijzend bakmeel, 60 gram gist, 125 gram boter (gouda's glorie, 0,5 liter volle melk, 025 gram suiker, 015 gram zout, 2 eieren,

  • Nederlands
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op04-02-2002
  • Nederlands
  •  20-30 min.

Gebakken custard met bolussen en botersaus

Lekker zwaar toetje!

INGREDIENTEN

- 2 bolussen van een a twee dagen oud;, - 800 gr. melk;, - 100 gr. custardpoeder;, - 50 gr. kristalsuiker;, - 1 pak kokosmakronen;, - 50 gr. room;, - 2 eierdooiers;, - 250 gram boter;, - poedersuiker;, - aardappelzetmeel;, - 250 gr. aardbeien;, - 50 gram suiker;, - rasp van een ? sinaasappel

  • Nederlands Nagerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op27-03-2001
  • Nederlands Nagerecht
  •  10-20 min.

Gember kaneel bolussen

INGREDIENTEN

1 pak Koopmans broodmix wit *, 250 ml handwarm water *, 1 ei *, 50 gram zachte boter *, 2 theelepel kaneel *, 250 gram gehakte gember *, 75 gram basterd suiker.,

  • Nederlands Nagerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op06-11-2005
  • Nederlands Nagerecht
  •  20-30 min.
  • Eigen recept

mini bolussen gluten/melk/sojavrij

Minibolusjes, gluten soja en melkvrij, voor als je last hebt van deze allergenen. Een vrij makkelijk recept. 

INGREDIENTEN

125 gram glutenvrij bakmeel voor broodjes, 4 gram gist, 100 ml plantaardige melk, 1 ei, 50 gram plantaardige boter, , voor het suikermengsel, 3 eetlepels basterdsuiker, 3 eetlepels stroop, 75 gram plantaardige boter, 1 theelepel kaneelpoeder

  • Nederlands
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op30-03-2018
  • Nederlands
  •  30-60 min.
  • Eigen recept

Zeeuwse bolussen recept van een echte warme bakker

INGREDIENTEN

1 kg bloem wit van de bakker, 500 ml magere melk, 20 gr zout, 50 gr gist kopen bij de bakker, 100 gr boter evt roomboter, snufje kaneel, 10 gr witte basterd suiker, 1 zakje vanille suiker, 200 gr donker bruine basterd suiker, 100 gr licht bruine suiker, 1 eetlepel kaneel

  • Nederlands
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op23-11-2008
  • Nederlands
  •  > 120 min.

Paasdessert

Een lekker recept voor een dessert. Niet speciaal voor Pasen.

INGREDIENTEN

25 g cacaopoeder, 150 ml melk, 50 g pure chocolade, 30 g boter + voor invetten, 6 bolussen, 250 ml slagroom, zout, 6 eieren, 125 g suiker.

  • Nagerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op27-04-2004
  • Nagerecht
  •  30-60 min.

Paasdessert

INGREDIENTEN

25g cacaopoeder, 150ml melk, 50g pure chocolade(Swiss Noir), 30g boter + voor invetten, 6 bolussen, 250ml slagroom, zout, 6 eieren, 125g suiker.

  • Nagerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op16-06-2004
  • Nagerecht
  •  30-60 min.
Nieuwste bolussen recepten
Populaire gebak recepten
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Top