1. Home
  2. Recepten
  3. Biefstuk

Biefstuk recepten (3.363)

Biefstuk

Biefstuk

Biefstuk, ook wel steak genoemd, is de naam van mager, mals spiervlees. De meeste biefstuk is van rund of kalf. Ook wordt de naam biefstuk weleens gebruikt bij ander vlees zoals hert, struisvogel of kangoeroe. De naam biefstuk is een verbastering van het Engels waar het beefsteak genoemd wordt. Biefstuk is een geliefd stuk vlees en wordt onderscheiden in de gewone biefstuk en de kogelbiefstuk. Gewone biefstuk is het vlees van de bovenbil, het spierstuk of de dikke lende van het rund. Kogelbiefstuk is het vlees van de kogel van de bovenbil of de kogel van het spierstuk. Biefstuk verschilt qua prijs en kwaliteit maar is over het algemeen prijziger dan andere vleessoorten. Het bakken van een biefstuk is een kunstje op zich maar als je het eenmaal onder de knie hebt is een biefstuk een graag gezien gerecht op tafel. Ook in kleine reepjes gesneden is biefstuk heerlijk in bijvoorbeeld wokschotels of pasta's.

Bakken
Het belangrijkste is dat u een half uur voordat u gaat koken, uw biefstuk al uit de koelkast haalt. Biefstuk kan namelijk schrikken als het koud is. Bestrooi de biefstuk met peper en zout. Voeg vervolgens boter toe aan de pan en laat het smelten tot de belletjes zijn weg gebruist. Houd de biefstukken in beweging en keer ze om wanneer ze aan een zijde mooi bruin zijn. Voeg na een minuut bakken nog meer boter toe om het vlees sappiger te maken en haal ze uit de pan naar uw eigen smaak: rare, medium of well-done. Door het vlees 2 minuten per kant te bereiden, maakt u een medium biefstuk. Snij het vlees absoluut niet door om het te controleren!

Grillen
U kunt er ook voor kiezen om uw biefstuk met een grillpan te bereiden. Hetzelfde principe geldt. Verwarm een grillpan voor en bestrooi de biefstuk met zout en peper. Bestrijk het vlees eventueel met zonnebloemolie. Op de grill duurt het iets langer: gril de biefstuk circa 5 minuten aan een kant. Vervolgens draait u het vlees om en grilt u de andere kant ongeveer 3 minuten. Dek het vlees daarna af met aluminiumfolie en laat het vijf minuten rusten.

Op de barbecue
Als u uw biefstuk op de barbecue wil grillen, is het belangrijk dat het rooster goed schoon is. Anders blijft de biefstuk plakken wanneer u hem om moet draaien. Smeer het rooster niet in met olijfolie! Leg de biefstuk om het heetste gedeelte van de barbecue: dit zorgt voor een lekkere korst. Gril het vlees ongeveer 2 minuten per kant, tot de korst is dichtgeschroeid. Voeg naar smaak nog peper en zout toe en laat het vlees nog twee minuten rusten.

Rusten
Haal het vlees uit de pan en leg het op een plank. Nogmaals: snijd het vlees nog niet door! Als u dit wel doet, lopen de sappen eruit voordat u ervan kunt genieten. Het is essentieel om na het bakken het vlees nog 5 minuten te laten rusten met een deksel op de plank. Zo kunnen de vleessappen zich herverdelen over het biefstuk. Snijd de biefstuk vervolgens haaks op het draad.

Bewaren
Rauw rundvlees bederft snel. Daarom is het belangrijk dat u de biefstuk op het koelste plekje van uw koelkast ondereen bewaart. Rauw rundvlees kan in de koelkast maximaal 2 dagen bewaard worden. U kunt de biefstuk het beste op de dag van aankoop opeten. Bereid rundvlees is 2 tot 3 dagen in de koelkast te bewaren. Daarnaast kunt u de biefstuk invriezen. In dit geval is de biefstuk 6 tot 12 maanden houdbaar. Bewaar liever geen biefstuk die over is van de barbecue, aangezien dit vlees te lang buiten de koelkast heeft gestaan om de houdbaarheid te garanderen.

  • Eigen recept

Roergebakken broccoli met biefstuk en rode peper

Een overheerlijk slank hoofdgerecht.

INGREDIENTEN

75 g zilvervliesrijst 150 g biefstuk, in repen 1 teentje knoflook, fijngesneden 1 rode peper, in smalle ringetjes 1/2 theelepel gemalen komijn (djintan) 1-2 cm verse gember, geraspt 1 eetlepel Japanse sojasaus 1 zak broccoliroosjes (300 g) 2 eetlepels (wok)olie 1/2 limoen, in partjes

Voorbereiding

Zet alle materialen klaar..

Bereidingswijze

Kook de zilvervliesrijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Schep in een diep bord de biefstuk om met de knoflook, rode peper, komijn, gember en sojasaus. Halveer de kleinste broccoliroosjes en snijd de grootste in vieren. Verhit in een wok 1 eetlepel olie. Voeg de broccoliroosjes toe en bak ze al omscheppend in 3-4 minuten beetgaar. Schep de roosjes uit de wok. Verhit de rest van de olie en roerbak de biefstukrepen 1-2 minuten.Voeg de broccoli toe.

  • Slanke keuken Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op13-11-2008
  • Slanke keuken Hoofdgerecht
  •  20-30 min.

Boeuf Stroganoff

Het orginele recept van de kok van graaf Paul Stroganoff. Malse biefstukreepjes in cognac-roomsaus.

INGREDIENTEN

* 600 gram biefstuk van de haas, * 1 el bloem, * mespuntje cayennepeper en paprikapoeder, * 2,5 el zonnebloemolie, * 1 kleine ui, genipperd, * 2 teentjes knoflook, fijngesneden, * 250 gram (kastanje)champignons, in plakjes, * 2,5 el cognac, * 150 ml rundvleesbouillon, * 150 ml zure room, * 2 el gehakte verse peterselie, * zout en (versgemalen) zwarte peper

  • Hoofdgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op25-06-2005
  • Hoofdgerecht
  •  10-20 min.

Biefstuk

Biefstuk is van zichzelf mager vlees, alleen jammer dat mensen het zo verkeerd bereiden, dit recept levert erg weinig calorieen en de smaak van de biefstuk blijft (eigenlijk zelfs beter) behouden

INGREDIENTEN

100 gram biefstuk, champignons en lente uitjes (eventueel kunnen andere groenten ook worden toegevoegd en of vervangen!)

  • Slanke keuken Hoofdgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op01-02-2002
  • Slanke keuken Hoofdgerecht
  •  10-20 min.

Biefstuk met port-balsamicosaus

een makkelijk te maken overheerlijke saus bij b.v. biefstuk of rosbief, maar ook smakelijk bij een lekker stukje varkensvlees. Ik heb het recept vertaald uit het Amerikaanse kooktijdschrift Epicurious. 92% maakt het recept weer. Bekijk de 69 reviews. http://www.epicurious.com/recipes/food/views/Beef-Tenderloin-with-Port-Balsamic-Sauce-5808 Doe voorzichtig met de balsamicoazijn, te veel brengt de saus uit balans. De boter zorgt er voor dat het zuurtje wat zachter wordt, dus niet weglaten! En echt tot 1/3 inkoken, anders heb je niet de volle smaak en is de saus te dun van smaak. Kook de saus van te voren in en zet het weg. Je hoeft het dan alleen maar op te warmen als je zo ver bent met het vlees. Klop er dan de boter en eventueel wat aardappelmeel door.

INGREDIENTEN

250 ml rode port, 250 ml droge witte of rode wijn, biefstuk of rosbief, 3 eetlepels ijskoude boter in blokjes, 1 eetlepels olijfolie, 1 eetlepel balsamicoazijn van goede kwaliteit of balsamico crème, eventueel wat aardappelmeel met wijn om te binden

  • Italiaans Hoofdgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op28-03-2000
  • Italiaans Hoofdgerecht
  •  10-20 min.

Biefstuk

INGREDIENTEN

Biefstuk

  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op16-09-2002
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  0-10 min.

warme salade met biefstuk en gedroogde tomaten

Wie denkt dat salades alleen koud lekker zijn, moet deze eens proberen. snel een een heerlijk recept. per persoon:290 kcal

INGREDIENTEN

4 biefstukken (125 g elk), 8 gedroogde tomaten op olijfolie wat van de olie, 1 theel. grofgemalen zwarte peper, 200 g champignons, 4 eetl. balsamico azijn, 1 theel. Franse mosterd, 4 eetl. mayonaise, 4 eetl. tomatensap, 200 g gemengde salade,

  • Slanke keuken Hoofdgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op08-09-2000
  • Slanke keuken Hoofdgerecht
  •  10-20 min.

Biefstuk

Een recept uit 1933, voor elctrisch koken.

INGREDIENTEN

500 g biefstuk, 100 g boter, zout, peper, melk.,

  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op21-10-2003
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  20-30 min.

Beef Stroganoff

Stroganoff zoals je hem nog nooit hebt gegeten!

INGREDIENTEN

*300 gram biefstuk in kleine blokjes gesneden (2x2 cm) *2 grote uien * doosje champignons *1 teen geperste knoflook *tipje sambal *beetje sojasaus * 250 ml zure room *ketchup *scheutje wodka of whiskey

  • Russisch Hoofdgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op17-01-2003
  • Russisch Hoofdgerecht
  •  10-20 min.

fajitas

Lekker mexicaans, malse kip/biefstuk, salsa, quacamole, room: wrappen in een fajita

INGREDIENTEN

2 rode paprika's, 2 groene paprika's, 5uien, 200 gr. kipfilet, 200 gr. biefstuk (kan ook met 400 gr. van een van de twee), sour cream, 1 avocado, citroensap, fajita of tacokruiden, olijfolie(nog lekkerder is olie met rode peper erin), tabasco, zakje geraspte kaas, 600 gr. tomaten, 3-4 lenteuitjes, 16 kleine flour torilla's (fiesta), peper, zout

  • Mexicaans Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op12-08-2001
  • Mexicaans Hoofdgerecht
  •  20-30 min.

Biefstuk met paddenstoelenrisotto

INGREDIENTEN

4 biefstukken, Sap en rasp van 1 sinaasappel, Versgemalen, zwarte peper, 5 eetl. olijfolie, 1 ui, gesnipperd, 300 gr. risottorijst, 750 ml. vleesbouillon, 300 gr. Gemengde paddenstoelen, 25 gr. boter, 50 gr. Parmezaanse kaas, geraspt, 3 eetl. Verse basilicum of platte peterselie, fijngehakt

  • Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op24-03-2013
  • Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

Biefstuk

INGREDIENTEN

Ingredi?nten zijn per persoon 1 biefstuk 4 champignons 1 ui melk 2 eetlepels bloem 2 eetlepels margarine bakboter peper zout paprikapoeder

  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op14-03-2006
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  10-20 min.
Nieuwste biefstuk recepten

Biefstuk

INGREDIENTEN

Goede biefstuk van 150 gram p.p. 2 cm dikte bij voorkeur ossehaas /tournedos anders kogelbiefstuk, , (room) boter, peper en zout

  • Nederlands
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op17-07-2012
  • Nederlands
  •  30-60 min.

Biefstuk

INGREDIENTEN

1 biefstuk van circa 125 gram, 300 gram spruitjes (of 200 gr panklare spruitjes), 1 kleine ui, 1 vleestomaat, 25 gram braadboter, zout en versgemalen peper, 1 eetl. sojasaus (ketjap), 1 mesp. kerrie of sambal oelek, 1 theel. azijn, 1 mespunt suiker,

  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op05-02-2004
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  10-20 min.

Biefstuk

Bak de perfecte biefstuk!

INGREDIENTEN

Biefstuk, versgemalen zwarte peper en zout naar smaak, zonnebloemolie of boter

  • Frans Hoofdgerecht
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op03-04-2012
  • Frans Hoofdgerecht
  •  0-10 min.

biefstuk

Biefstuk onder een dekentje van mosterd en basterdsuiker (klinkt vreemd, maar erg lekker!!!)

INGREDIENTEN

1 eetl. bruine basterdsuiker, 1 eetl. mosterd, peper, zout, biefstukje

  • Frans Hoofdgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op27-08-1999
  • Frans Hoofdgerecht
  •  10-20 min.

biefstuk

Frans gemarineerde Biefstuk

INGREDIENTEN

4 entrecotes, , Marinade:, 1 eetlepel tomaten ketchup, 1 eetlepel rodewijn, 1 teen knoflook, 3 eetlepels olijfolie, 2 eetlepels Provencaalse kruiden., , Olijfolie,

  • Frans Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op15-01-1999
  • Frans Hoofdgerecht
  •  60-120 min.

Biefstuk

INGREDIENTEN

400 gr. biefstukreepjes, 2 eetlepels barbecue kruiden, rode ui, 200gr. haricots verts, 200gr. grote champignons, teentje knoflook, krielaardappels.

  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op07-11-2000
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  20-30 min.

Biefstuk

Met peper-roomsaus

INGREDIENTEN

100g boter, 4 biefstukken, zout, peper, 10 el slagroom, 1 pakje Boursin (peper), 1 el verse groene peperkorrels (potje), ,

  • Hoofdgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op28-07-2000
  • Hoofdgerecht
  •  10-20 min.

Biefstuk

Voor een goede biefstuk een oud recept

INGREDIENTEN

4 biefstukjes van 1,25 gr elk, boter of margarine, melk, zout en peper

  • Hoofdgerecht
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op30-09-2001
  • Hoofdgerecht
  •  0-10 min.

Biefstuk

BIEFSTUK MET SJALOTJES IN RODE WIJNSAUS / BIEFSTUK IN RODE WIJN

INGREDIENTEN

50 gram sjalotjes, 1 eetlepel vloeibare honing, 100 gram ontbijtspek, 2 dl droge rode wijn, 1 teentje knoflook, 1 takje peterselie, 12 theelepels tijm, 80 gram koude boter, 2 laurierblaadjes, 4 biefstukjes (a 125 gram), 2 theelepels kaneelpoeder, 2 theelepels rozemarijn, 1 eetlepel bloem, zout, (versgemalen) peper, 12 dl vleesfond, aluminiumfolie

  • Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op11-10-2000
  • Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Eigen recept

Biefstuk

Biefstuk

INGREDIENTEN

4 biefstukken

  • Europees Hoofdgerecht
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op05-01-2015
  • Europees Hoofdgerecht
  •  0-10 min.

Biefstuk

De 'a point' gebakken biefstuk behoort tot de hoogtepunten van de kookkunst. De beste voorwaarden voor het welslagen zijn een juiste pan, en goed bestorven rundvlees (te herkennen aan de matte bruinrode kleur) !

INGREDIENTEN

-2 el olie, -4 rundsfilets (4 a 5 cm dik), -2 el vloeibare boter, -zout en vers gemalen peper

  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op06-10-2005
  • Belgisch Hoofdgerecht
  •  0-10 min.

Biefstuk

Biefstuk met cognacsaus

INGREDIENTEN

4 biefstukken van 150 gr, grof gemalen peper, 2 sjalotjes, 1 eetlepel boter, 1 theelepel suiker, 2 dl bouillon, ? dl cognac, 40 gr boter, zout, 2 theelepels boter, 1 theelepel bloem,

  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op07-06-2002
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  10-20 min.

Biefstuk

Heerlike sampioensous vir biefstuk

INGREDIENTEN

1 pakkie knopiessampioene, 2 groot uie, 1 pakkie sampioenroomsop, 1 houertjie vars room, 1 koppie melk, knoffel (opsioneel), kaas gerasper (opsioneel), olie vir braai,

  • Afrikaans Hoofdgerecht
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op06-10-2003
  • Afrikaans Hoofdgerecht
  •  0-10 min.

Biefstuk

INGREDIENTEN

4 biefstukken - 4 eieren - 2 uien - 50 gram boter - zout, peper

  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op17-12-2000
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  10-20 min.

Biefstuk

Met champignons

INGREDIENTEN

2 biefstukjes, 10 g boter, 1 ui, 100 g champignons, tomatenpuree, tijm, bouillon, peper.

  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op08-02-2001
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  0-10 min.

Biefstuk met

Biefstuk met tomatensaus en gedroogde prei.Apart maar erg lekker.

INGREDIENTEN

4 biefstukken a 150g, peper en zout, 50g boter,, , Voor de tomatensaus:, 4 vleestomaten, 1 teen knoflook, 2 eetl. olijfolie extra vergine, 200ml vleesbouillon, 1 takje tijm,, , Voor de gedroogde prei:, 1 prei, peper en zout

  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op20-05-2004
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

Biefstuk met

Biefstuk met een salade van spinazie

INGREDIENTEN

- 4 biefstukken, , - 6 rijpe tomaten, , - 1 kg spinazie (bij voorkeur jonge spinazie), , - 60 gram zongedroogde tomaten, , - 80 zwarte olijven zonder pit, , - 4 eetl. balsamico- of sherryazijn, , - 2 dl. olijfolie of druivenpitolie, , - 2 eetl. geroosterde pijnboompitten,

  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op02-05-2005
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  30-60 min.

Biefstuk

Op een andere manier

INGREDIENTEN

4 biefstukken van 150-200 g per stuk, 1/2 dl olie, 1 el rozemarijn, 1 tl peper, 5 middelgrote uien

  •  
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op03-05-1999
  •  
  •  10-20 min.

Biefstuk

Geflambeerd, met kaas/mierikswortelsaus

INGREDIENTEN

1 dl slagroom of room culinair, 100 gram verse roomkaas, 1 eetlepel mierikswortel(potje), 2 kogelbiefstukken van ongeveer 150 gram, peper en zout, 25 gram boter, 1 glaasje cognac of whisky, ,

  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op21-05-2000
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Eigen recept

Ciabatta met biefstuk American style

Een lekkere afwisseling op een broodje biefstuk.

INGREDIENTEN

2 biefstukjes (biologisch), Ciabatta (bijvoorkeur met tomaat of olijf), Potje geroosterde paprika (goede kwaliteit), Rucola, Mayonaise (gewoon uit een potje), Zout, Peper

  • Amerikaans
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op03-07-2012
  • Amerikaans
  •  20-30 min.

biefstuk

INGREDIENTEN

4 biefstukjes a 100 g, zout, peper, 1 eetl. zonnebloemolie.

  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op06-06-2001
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  0-10 min.

Biefstuk

Smoor met mosterd Bereidingstijd: 1 uurtje laten smooren van"M."

INGREDIENTEN

4 baklapjes, 1/3e deel van een pot mosterd, 6 grote lepels suiker, peper en, zout, 2 teentjes knoflook,e en grote flinke ui.,

  • Hoofdgerecht
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op02-07-2003
  • Hoofdgerecht
  •  0-10 min.

Hemelse biefstuk

Heerlijke biefstuk op z?n chinees bereid.

INGREDIENTEN

-4 mooie kogelbiefstukjes van ca. 120 gr. ? 1? dl kippebouillon(van tablet) ? 0,6 dl ketjap ? 2 el vloeibare honing ? 2 tl maizena ? 3 tl geraspte verse gemberwortel ? 2 tl sesamolie ? 1 spaans pepertje, zaad verwijderd en fijngehakt ? 3 knoflooktenen, uit de knijper ? 2 el plantaardige olie ? 150 gr in plakjes gesneden champignons ? 1 rode paprika, zaadjes verwijderd en in dunne reepjes gesneden ? 8 waterkastanjes uit blik, in dunne plakjes gesneden ? 100 gr kleine peultjes, gewassen en schoongemaakt.

  •  
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op07-05-2000
  •  
  •  > 120 min.

Biefstuk

INGREDIENTEN

? bakje magere kwark (125 g), 2 eetl. halfvolle melk, 1 eetl. peterselie (diepvries), 1 eetl. bieslook (diepvries), zout, peper, 1 eetl. olie, 4 biefstukken a 100 g.

  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op06-02-2002
  • Nederlands Hoofdgerecht
  •  10-20 min.

Biefstuk met paksoi

360 kcal pp

INGREDIENTEN

Benodigdheden per persoon, , 100 gram biefstuk., 1 kopje rijst., 200 gram paksoy., 1 teentje knoflook., 2 sjalotten, Oestersaus / sojasaus (zoute ketjap) / peper / azijn / olijfolie / bloem

  • Slanke keuken Hoofdgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op24-08-1999
  • Slanke keuken Hoofdgerecht
  •  10-20 min.

Tapas van biefstuk stukjes met olijvenpasta

Kleine stukjes biefstuk die worden ingesmeerd met de olijvenpesto, opgerold en gebakken. Je kan deze TAPAS koud of warm serveren

INGREDIENTEN

12 lapjes biefstuk van 60 gr. pepr en zout VOOR DE OLIJVENPESTO 50 gr zwarte olijven, 100 gr ansjovisfilets, 1 el kappertjes, 2 el bladpeterselie gehakt3 teentjes knoflook, gehakt, 4 el olijfolie.,

  • Spaans
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op19-02-2005
  • Spaans
  •  20-30 min.
  • Eigen recept

Gewokte biefstuk teriyaki honing

Biefstukreepjes in een woksaus teriyaki honing

INGREDIENTEN

200 - 300 gram biefstuk - 1 ui, 1 teentje knoflook - 2 - 3 eetlepels ketjap manis - zwarte of witte peper -, rijst - 1 paprika - 1 prei - 2 rode uien - 2 wortels - conimex teriyaki honing woksaus - wokolie - seroendeng (optioneel)

  • Aziatisch Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op28-10-2010
  • Aziatisch Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Eigen recept

Thaise Biefstuk salade

Thaise salade met Biefstuk en Mango

INGREDIENTEN

1 eetlepel Thaise Rode Curry Pasta, 1 eetlepel Olie, 1 kogelbiefstuk, 1 mango, 75 gram waterkers, 1 limoen, 1 rode peper, 2 eetlepels sojasaus, 2 eetlepels vissaus, 0,5 eetlepel bruine basterdsuiker, 3 bosuitjes

  • Thais Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op02-06-2012
  • Thais Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Eigen recept

Gratin dauphinois

Lekkere aardappelovenshotel voor bij biefstuk en of ander rood vlees .Met een lekkere salade erbij een topdiner €Lees meer: 12x aardappels om je vingers bij af te likken

INGREDIENTEN

1 kilo aardappels (vastkokers), 2 tenen knoflook, 15 g boter, zout, versgemalen peper, 150 g geraspte belegen kaas, 2,5 dl slagroom, 2,5 dl melk

  • Frans Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op22-07-2009
  • Frans Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Eigen recept

Japanse biefstuk Wraps

Zoetzure biefstukwraps met komkommer en lenteuitjes

INGREDIENTEN

- Biefstuk in reepjes gesneden, - Teryaki saus (in flesje), - komkommer, - lente-/ bosuitjes, - knoflook, - Wraps (kant en klaar)

  • Japans Hoofdgerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op25-09-2008
  • Japans Hoofdgerecht
  •  10-20 min.
Biefstuk

Biefstuk

Biefstuk, ook wel steak genoemd, is de naam van mager, mals spiervlees. De meeste biefstuk is van rund of kalf. Ook wordt de naam biefstuk weleens gebruikt bij ander vlees zoals hert, struisvogel of kangoeroe. De naam biefstuk is een verbastering van het Engels waar het beefsteak genoemd wordt. Biefstuk is een geliefd stuk vlees en wordt onderscheiden in de gewone biefstuk en de kogelbiefstuk. Gewone biefstuk is het vlees van de bovenbil, het spierstuk of de dikke lende van het rund. Kogelbiefstuk is het vlees van de kogel van de bovenbil of de kogel van het spierstuk. Biefstuk verschilt qua prijs en kwaliteit maar is over het algemeen prijziger dan andere vleessoorten. Het bakken van een biefstuk is een kunstje op zich maar als je het eenmaal onder de knie hebt is een biefstuk een graag gezien gerecht op tafel. Ook in kleine reepjes gesneden is biefstuk heerlijk in bijvoorbeeld wokschotels of pasta's.

Bakken
Het belangrijkste is dat u een half uur voordat u gaat koken, uw biefstuk al uit de koelkast haalt. Biefstuk kan namelijk schrikken als het koud is. Bestrooi de biefstuk met peper en zout. Voeg vervolgens boter toe aan de pan en laat het smelten tot de belletjes zijn weg gebruist. Houd de biefstukken in beweging en keer ze om wanneer ze aan een zijde mooi bruin zijn. Voeg na een minuut bakken nog meer boter toe om het vlees sappiger te maken en haal ze uit de pan naar uw eigen smaak: rare, medium of well-done. Door het vlees 2 minuten per kant te bereiden, maakt u een medium biefstuk. Snij het vlees absoluut niet door om het te controleren!

Grillen
U kunt er ook voor kiezen om uw biefstuk met een grillpan te bereiden. Hetzelfde principe geldt. Verwarm een grillpan voor en bestrooi de biefstuk met zout en peper. Bestrijk het vlees eventueel met zonnebloemolie. Op de grill duurt het iets langer: gril de biefstuk circa 5 minuten aan een kant. Vervolgens draait u het vlees om en grilt u de andere kant ongeveer 3 minuten. Dek het vlees daarna af met aluminiumfolie en laat het vijf minuten rusten.

Op de barbecue
Als u uw biefstuk op de barbecue wil grillen, is het belangrijk dat het rooster goed schoon is. Anders blijft de biefstuk plakken wanneer u hem om moet draaien. Smeer het rooster niet in met olijfolie! Leg de biefstuk om het heetste gedeelte van de barbecue: dit zorgt voor een lekkere korst. Gril het vlees ongeveer 2 minuten per kant, tot de korst is dichtgeschroeid. Voeg naar smaak nog peper en zout toe en laat het vlees nog twee minuten rusten.

Rusten
Haal het vlees uit de pan en leg het op een plank. Nogmaals: snijd het vlees nog niet door! Als u dit wel doet, lopen de sappen eruit voordat u ervan kunt genieten. Het is essentieel om na het bakken het vlees nog 5 minuten te laten rusten met een deksel op de plank. Zo kunnen de vleessappen zich herverdelen over het biefstuk. Snijd de biefstuk vervolgens haaks op het draad.

Bewaren
Rauw rundvlees bederft snel. Daarom is het belangrijk dat u de biefstuk op het koelste plekje van uw koelkast ondereen bewaart. Rauw rundvlees kan in de koelkast maximaal 2 dagen bewaard worden. U kunt de biefstuk het beste op de dag van aankoop opeten. Bereid rundvlees is 2 tot 3 dagen in de koelkast te bewaren. Daarnaast kunt u de biefstuk invriezen. In dit geval is de biefstuk 6 tot 12 maanden houdbaar. Bewaar liever geen biefstuk die over is van de barbecue, aangezien dit vlees te lang buiten de koelkast heeft gestaan om de houdbaarheid te garanderen.

Nieuwste biefstuk recepten
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Suggesties kookboeken
Suggesties kookgroepen
Top