1. Home
  2. Recepten
  3. Oliebollen
  4. Oliebollen

Oliebollen

  •  , Feestmaaltijd
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op 19-07-2002

Ingrediënten


100 gram krenten
100 gram rozijnen
500 gram bloem
2 tl zout
2 zakjes gedroogde gist (Oetker)
1 1/2 dl melk
1 ei
1 pijpje pils
frituurolie
2 el poedersuiker (strooibus)


Verder heb je nodig


Keukenpapier
plastic folie
grote metalen ijsbolletjestang
kom (inhoud ca. 2 1/2 liter)


Voor ca. 24 stuks

Deel dit recept

Ontdek meer:

Voorbereiding

Krenten en rozijnen wassen. In pan krenten, rozijnen en 1 1/2 liter water ca. 15 minuten tegen de kook aan laten wellen. In zeef laten uitlekken. Intussen boven kom bloem en zout zeven. Gist erdoor mengen. In pan melk verwarmen tot lauwwarm. In kom ei loskloppen. In midden van bloem kuiltje maken. Ei in kuiltje schenken. Al roerende melk en pils toevoegen. Ca. 5 minuten blijven roeren tot glad beslag ontstaat dat in stukken van lepel valt. Krenten en rozijnen droogdeppen met keukenpapier endoor beslag spatelen. Kom afdekken met plastic folie. Op warme plaats ca. 1 uur laten rijzen tot volume verdubbeld is. Beslag daarna niet meer roeren. Vergiet bekleden met keukenpapier.

Bereidingswijze

In frituurpan olie verhitten tot 175 graden Celsius of tot er witte damp vanaf komt. IJsbolletjestang (of twee eetlepels) in olie dopen. Met ijsbolletjestang bergje beslag uit kom scheppen en in olie laten glijden (of met 1 eetlepel bergje beslag uit kom scheppen en met andere eetlepel beslag in olie schuiven). Oliebollen met ca. 5 tegelijk in ca. 5 minuten goudbruin en gaar frituren, halverwege met vork keren. Oliebollen met schuimspaan uit olie nemen en in vergiet laten uitlekken. Oliebollen op schaal leggen en bestrooien met poedersuiker.
Variatie: Noten-oliebollen met vruchten
Beslag maken volgens basisrecept, krenten en rozijnen weglaten. Twee appels schillen (Goudreinetten), klokhuizen verwijderen, in stukjes snijden en besprenkelen met 2 el citroensap. Appel, 45 gram gehalveerde walnoten, 4 el bananenchips en 4 el koekkruiden (Baukje) door beslag roeren.

Serveertip

Bevat per stuk ca.: 145 kcal, 5 gram vet, 3 gram eiwit, 22 gram koolhydraten



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van nicky_too


Reacties (0)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van nicky_too
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top