1. Home
  2. Recepten
  3. Bakken
  4. Gebak
  5. Oliebollen
  6. Oliebollen

Oliebollen

  • Nederlands, Banket
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op 11-12-2001

Ingrediënten 20 personen


voor het beslag:* 1 kg. bloem * 1 l lauwe melk * 80 gr gist * 80 gr (zachte) boter * 50 gr witte basterd suiker * 20 gr citroensap * 10 gr zout * 3 eieren * zonnebloemolie voor het frituren.---voor het garnituur:* 75 gr krenten * 100 gr rozijnen * 100 gr bigarreaux (geconfijt fruit) in stukjes * 200 gr appel (goudreinetten)---voor de afwerking:* 1 bus poedersuiker


Verder heb je nodig


* Een grote pan * juslepel of ijslepel


Oliebollen
Oliebollen
Oliebollen
Oliebollen
Deel dit recept

Ontdek meer:

Voorbereiding

* Laat allereerst de krenten en de rozijnen een paar uur wellen in wat lauw warm water. * Snij daarna de appelen in kleine blokjes van ca. 3/4 cm. * Laat in de tussentijd de krenten en rozijnen even in een zeef uitlekken. * Voeg nu de krenten, rozijnen en appelstukjes samen. * Los de gist op in de lauwe melk. * Doe de bloem in een zeer royale kom en maak een kuiltje in het midden, voeg de boter en suiker toe en meng langzaam draaiend de melk door de bloem, totdat een mooie gladde massa ontstaat. * Voeg de citroensap en de garnituur toe, roer het geheel even door elkaar en voeg als laatste het zout toe. * Laat het geheel nu ca. 30 minuten op een temperatuur van ca. 30 graden rijzen. * Let dus wel op, dat je de kom groot genoeg gekozen hebt, daar je anders het gevaar loopt dat het letterlijk de pan uit rijst. * Oma gebruikte dan ook een emmertje en dekte deze af met een schone theedoek en liet deze achter de kachel rijzen. * Na ca. 30 minuten sloeg zij het deeg neer en liet het nogmaals omhoog komen.

Bereidingswijze

Roer daarna het geheel nog eens goed door en het afbakken kan beginnen in olie van ca. 175 graden. * Gebruik daarvoor een natgemaakte juslepel, maar een ijsbollenschep gaat beter. * Deze dient uiteraard ook even natgemaakt te worden. * Bak steeds zoveel bollen, dat ze nog ruim door de pan zweven.

Dit recept is te vinden in:

Serveertip

Auteur: Culinair Kookboek. Uit Deen boodschappen.
body{background: url(http://www.graphicgarden.nu/graphics/cards/crdbg1a.gif) }--Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van moossie25


Reacties (9)

Bekijk alle reacties Ophalen reacties ... Bekijk minder reacties


Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van moossie25
Leuk kookboek om te volgen
?
Tip van Smulweb
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top