1. Home
  2. Recepten
  3. Nederlandse keuken
  4. Roffioelen

Roffioelen

  • Nederlands, Banket
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op 29-09-2001

Ingrediënten


Voor 8 koekenVulling:200 g gepelde walnoten en hazelnoten door elkaar, 2 flinke goudrenetten, 100 g poedersuiker, kardemom (greyne) of gemberpoeder, kaneelDeeg*:400 g bloem, 30 g gist, 2.1/2 dl melk, 6 g zout* Het originele deegrecept is zeer summier omschreven. Mevrouw Johanna van Winter, schrijfster van Van Soeter Cokene, kwam met deze ingredienten tot een bevredigend resultaat.


Verder heb je nodig


Op de smulpagina 'kaneelstok' staat een ander recept voor roffioelen. Klik hier om ook dat recept te lezen en zoek de verschillen ...)


Oud-vaderlands gebak waarmee je op Sinterklaasavond of Oudejaarsavond zeker eer zult inleggen. Het recept is al te vinden in het eerste Nederlandse gedrukte kookboek (circa 1510). De oorspronkelijke tekst staat onder 'serveertips'. Bron: Van Soeter Cokene

Deel dit recept

Ontdek meer:

Voorbereiding

Maak een beslag van bloem, gist, melk en zout en laat het een uur toegedekt bij de kachel rijzen.

Bereidingswijze

Snijd de ingredienten voor de vulling in kleine stukjes en meng alles goed door elkaar - kardemom (of gemberpoeder) en kaneel naar smaak.Rol uit het deeg acht grote ronde koeken van bijna een halve cm dik en een middellijn van 15-20 cm.De vulling erop leggen en ze dubbelslaan; de randen al knedend op elkaar vastplakken.Vervolgens de roffioelen ongeveer 6 minuten bakken in heet frituurvet waarvan een grijzige damp afslaat, dus ongeveer zo heet als voor oliebollen, zodat ze gaar kunnen worden zonder te verbranden.Het deeg moet zo dik zijn om de zware vulling te kunnen dragen, en de grootte staat in het originele recept opgegeven: ronde schyve als een taylloore (plat bord).

Serveertip

Originele tekst:"Om roffioelen van appelen ende van noten te gadere te maken. Neempt appelen ende noten die breect oft wrijft wel te ghadere. Neemt dan greyne of ghimber/caneel/ende potsuyckere te ghader minghelt dyt seer wel onder een. Dan maect deech als hier voer gescreven staet**. Ende maect daer af een ronde schyve als een taylloore. Dan vult deen helft vander ronder schiven metter voerseyder spisen. Dan decket mitter ander helicht vander selver ronder schiven. Ende so bacmense int smout tot datse ghenoech sijn. Als sy ghenoech zijn dan doetmense wte ende men dyentse metten pancknoecken int leste alsmen gheten heeft.** Neemt fijn bloeme die suldi beslaen met gheste. Dan maeckt daer af deech."



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van mensaromana


Reacties (1)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van mensaromana
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top