1. Home
  2. Recepten
  3. Aziatische keuken
  4. Kaya (coconut jam) huis gemaakt

Kaya (coconut jam) huis gemaakt

  • Aziatisch, Ontbijt
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op 13-10-2021

Ingrediënten 8 personen


4 grote eidooiers
200 milliliter ( plus 2 eetlepels) volle kokosmelk
**30 gram (3 eetlepels) lichtbruine palmsuiker, fijngehakt indien gekristalliseerd*
65 gram (5 eetlepels) kristalsuiker
3 verse pandanbladeren (je vindt ze in Aziatische winkels; sla ze over als je ze niet kunt vinden)
1 snufje fijn zeezout
(alle ingrediënten moeten op kamertemperatuur zijn)



Kaya (coconut jam) huis gemaakt
Kaya (coconut jam)  huis gemaakt

Huisgelaakte Kaya behoort toe aan het nationaal ontbijt van Singapore !  Je kan Kaya kant -en- klaar kopen , maar je kan hem zelf makkelijk bereiden ! 

Deel dit recept

Ontdek meer:

Bereidingswijze

-Klop de eidooiers met een vork tot de dooiers gemengd zijn (maar klop ze niet zo hard dat ze gaan schuimen).
-Verwarm de kokosmelk samen met de gehakte palmsuiker, kristalsuiker, pandanblaadjes en zout ' au bain-marie'.
-Roer constant met een rubberen spatel als de kokosmelk heter wordt. Als het mengsel (of in ieder geval bijna) kookt, haal je de 'bain-marie' van het vuur
-Giet met een pollepel geleidelijk (!) de helft van het hete kokosmelkmengsel bij de eidooiers terwijl je de dooiers constant roert. Het is erg belangrijk om dit langzaam en al roerend te doen, anders schiften de dooiers gemakkelijk. -Zet de au bain-marie met de resterende kokosmelk terug op het vuur en voeg al roerend het ei-melkmengsel toe.
- Roer tot het mengsel dikker wordt, ongeveer 10 tot 20 minuten, afhankelijk van de hitte. Kook het niet op hoog vuur, want dan schiften de dooiers. De uiteindelijke textuur moet vla-achtig zijn, vergelijkbaar met die van lemon curd. De kaya wordt nog dikker als hij afkoelt.
-Verwijder de pandanbladeren en giet de kaya in schone potten. Als je klontjes of gestremd ei ziet, druk de wrongel dan eerst door een zeef.

-Kokosjam gekoeld bewaren en binnen 1 week gebruiken.

Serveertip

***Opmerking:

Als u geen lichtbruine palmsuiker kunt vinden, kunt u in plaats daarvan 30 gram (3 eetlepels) donkerbruine palmsuiker of gewone licht/donkerbruine suiker gebruiken.

Bron

Singapore kitchen



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van marcdepester


Reacties (0)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van marcdepester
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top