1. Home
  2. Recepten
  3. Nederlandse keuken
  4. sloffen

sloffen

  • Nederlands, Banket
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op 27-09-2020

Ingrediënten 8 personen


Voor de slof: (Rutger bakt - aangepast)
250 gr. glutenvrije bloem
2 tl bakpoeder
170 gram boter op kamertemperatuur
100 gr suiker
80 gr donkerbruine suiker
1 eidooier
citroenrasp naar smaak
snuf zout

voor de vulling:
150 gram amandelspijs
1/2 tot heel ei

banketbakkersroom:
2 eidooiers
35 gr suiker
20 gr glutenvrije bloem
2 dl melk
2 tl vanille extract

aardbeien en slagroom (maar ander fruit kan ook)

OF

'snelle' karamel: (Laura's Bakery)
blikje gecondenseerde melk
3 eetl donkerbruine suiker
60 gr boter

gemengde, ongezouten noten


Verder heb je nodig


Sloffenmal/ring 1 grote of 2 kleine
huishoudfolie
bakpapier
steelpan
garde
geduld


glutenvrije notenslof

aardbeienslof

aardbeienslof
sloffen
sloffen

We hadden dit jaar thuisvakantie en dan sla je natuurlijk ook aan het bakken, helemaal als je zo'n heerlijke grote oven hebt.
Dit jaar hebben we vooral sloffen gebakken. Met banketbakkersroom en aardbeien als topping, Heerlijk. Maar ook met noten op "snelle" karamel is dit recept heerlijk.

Deel dit recept

Ontdek meer:

Bereidingswijze

Kneed alle ingrediƫnten voor de slof tot een samenhangende bal. Laat die bal een uur, goed ingepakt in huishoudfolie, rusten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op180 graden.

Bekleed een bakplaat met bakpapier, vet de sloffenring in met boter.

Meng de spijs met zoveel ei tot het een smeerbaar geheel wordt.

Wij hebben het deeg in de sloffenring gelegd en met de bolle kant van een lepel in de vorm verdeeld.
We hebben een uitschuifbare vorm gebruikt waar het hele deeg inpast. Je kunt het deeg ook uitwerken in twee kleine ringen.

Verdeel het spijs over het deeg maar blijf daarbij 1 tot 2 cm van de kant af.

Bak de slof in circa 25 minuten gaar.
Haal gelijk het gebak uit de oven en neem de ring(en) af.
Laat de slof afkoelen.

Maak ondertussen banketbakkersroom:
Roer de eierdooiers en de suiker goed door elkaar. Voeg de bloem toe en verdun het met een klein beetje melk.
Verwarm de rest van de melk met vanille extract tot kookpunt en voeg het mengsel toe. Blijf goed roeren.
Wij hebben een garde gebruikt.
Breng de room weer aan de kook en kook het max 4 minuten door.
Laat de room afkoelen. Beleg de slof met de afgekoelde banketbakkersroom.

Was de aardbeien, verwijder de kroontjes, en beleg de slof met (halve) aardbeien. Eventueel serveren met een toef slagroom.

OF....

Smelt de bruine suiker in een pannetje en voeg de boter toe. Eventueel wat zeezout toevoegen.
Roer dit snel door elkaar.
Voeg dan de gecondenseerde melk toe en roer tot het mengsel een egale kleur heeft.
Blijf roeren tot het dikker en dikker wordt.
Pas op!
PROEF NIET met je vingers of tong, het is gloeiend heet. Hou geduld en proef als het afgekoeld is.
Verspreid de karamel over de slof.

Zet een bakblik met noten nog een kwartiertje in de oven om even te roosteren. Verdeel ze over de slof.

Serveertip

Heerlijk en.... je proeft niet dat het glutenvrij is.

Bron

Rutger Bakt, oud 'Het Nieuwe Kookboek' en Laura's Bakery en zelf iets aangepast.



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van anjelica


Reacties (0)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van anjelica
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top