1. Home
  2. Recepten
  3. Hoofdgerecht
  4. Hongaarse keuken
  5. Goulash
  6. Goulash met rijst en doperwtjes

Goulash met rijst en doperwtjes

  • Hongaars, Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op 14-09-2016

Ingrediënten 4 personen


500 gr varkensvlees in flinke brokken
25 gram reuzel (of boter)
50 gram gerookt spek in blokjes
1 rode paprika
2 tenen knoflook
1 flinke ui
1/2 chorizo (of andere gekruide worst)

1 el paprika poeder (zoet)
1 mespunt cayenne peper (of piri piri)
1 laurierblad
1 el tijm (gestampt of gemalen)
1 el kummel gestampt of gemalen (of 2 el komijn poeder)
klein blikje tomatenpuree
flinke snuf zout

wat bloem
glas rode wijn
halve liter runderbouillon
doperwten (diepvries)
bekertje zure room of kwark


Verder heb je nodig


Braadpan


Goulash met rijst en doperwtjes
Goulash met rijst en doperwtjes

Zo'n typisch gerecht van de jaren 70 menukaart. Rijst met goulash en doperwtjes samen met kip friet en appelmoes, biefstuk brood en varkenshaas in roomsaus ontbraken ze in geen enkel zichzelf respecterend restaurant uit mijn jeugd.

Deze variant is gemaakt met varkensvlees en redelijk mild gekruid waardoor ook de (klein) kinderen ervan zullen smullen. Hierdoor eigenlijk niet echt Hongaars, maar meer Hollandse keuken met een Hongaarse twist.

Deel dit recept

Ontdek meer:

Bereidingswijze

Snijdt de ui en paprika in blokjes, snipper de knoflook fijn
Snijdt de worst en het spek in blokjes
Rol het vlees door een beetje bloem
Voeg de kruiden bij elkaar (zonder de laurier) en maak een papje met wat tomatenpuree en water Laat dit wellen tot gebruik.

Smelt de reuzel en bak hierin de spekjes bijna knapperig. Hall de spekjes uit het vet en houd ze apart. Bak nu het vlees rondom aan. Dichtschroeien is voldoende. Doe dit in kleine porties zodat het vet niet teveel afkoelt. Haal het vlees uit de pan en houd het apart.
Voeg nu de ui toe met het laurierblad. Fruit tot de ui wat glazig wordt. Voeg nu de paprika en knoflook toe en laat dit stoven tot de paprika wat zacht is geworden.
Voeg nu de chorizo blokjes toe en het kruidenmengsel en de tomatenpuree. Roer goed door. Blus af met de rode wijn.
Leg het spek en het vlees terug in de pan en vul het vocht aan met de bouillon tot alles NET onderstaat. Laat 45 minuten stoven op een heeeeel zacht vuurtje of in de oven.

Voeg na 40 minuten de doperwten toe en laat deze nog even meegaren. Maak de saus af met de zure room (of kwark). Eventueel nog wat binden met maizena.

uiteraard serveren we deze jaren 70 klassieker met witte rijst.



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van PaddyC


Reacties (2)

Bekijk alle reacties Ophalen reacties ... Bekijk minder reacties


Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van PaddyC
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top