1. Home
  2. Recepten
  3. Oliebollen
  4. Oliebollen

Oliebollen

  •  , Banket
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op 16-11-2014

Ingrediënten


1 kg bloem
250 ml bier
800 ml lauw water
21 gram droge gist
15 gram zout
25 gram suiker
50 gram boter
1-2 liter zonnebloemolie
1 eetlepels speculaaskruiden
1 Jonagold appel
poedersuiker


Verder heb je nodig


Kookpan voor olie of friteuse, ijsknijper, kommen


Oliebollen
Oliebollen
Oliebollen
Oliebollen

Het is bijna zover, het nieuwe jaar staat voor de deur.
Dit wordt traditiegetrouw gevierd met heerlijke oliebollen.
Dit jaar kun je aan de hand van dit recept eenvoudig zelf maken.
Verbaas je vrienden en familie met je zelfgemaakte oliebollen.
Klik hier voor meer Kerst of gourmet recepten.
Oliebollen zijn een traditioneel gefrituurd gistdeeggerecht uit de lage landen.

Ze worden traditioneel gegeten op Oudejaarsavond in Nederland.
Ook worden ze het hele jaar door op kermissen in Nederland en België in een oliebollenkraam verkocht.

Oliebollen worden vervaardigd door met twee lepels een hoeveelheid beslag
in een pan met hete olie te laten vallen en de zo ontstane,
min of meer bolvormige oliebol bruin te laten bakken.
Met behulp van een ijsboltang is het ook goed mogelijk een mooi ronde oliebol te vormen.

Deel dit recept

Ontdek meer:

Bereidingswijze

Doe de bloem in een (zeer) grote kom en maak een kuiltje
Doe het zout en suiker aan de rand en de gist en boter in het midden
Voeg er het bier en water aan toe en meng vanuit het midden
Meng (eventueel met de machine) met een tot een gladde massa (ongeveer 5 minuten)
Bedek de kom met een natte theedoek en laat het deeg 45-60 minuten rusten
Verdeel vervolgens het deeg in twee gelijke delen
Snij de appel in kleine blokjes
Voeg deze toe samen met de speculaaskruiden aan 1 helft van het deeg
Doe de zonnebloemolie in een kookpan en verhit tot 180º (kan ook in de friteuse)
Maak je ijsknijper vettig met wat olie en neem een schep van het deeg
Bak nu 2-3 minuten de oliebollen, draai ze hierna om en bak nogmaals 1-2 minuten
Bak ongeveer 4-5 oliebollen per keer gedurende 3-5 minuten (na 2 minuten omkeren)
De tijd van bakken kan erg verschillend zijn, bak ze tot een luchtige kastanje bruine bol
Serveer lauw en werk af met poedersuiker
 

Serveertip

Het beste is de oliebollen onmiddellijk te serveren,mocht je ze toch op voorhand willen maken dan kun je ze opnieuw verwarmenin een oven van 200º gedurende 10 minuten. Ben je een liefhebber van rozijnen of krenten?Dan kun je deze ook nog door het deeg mengen

Bron

Met dank aan wessalicious.com



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van willeke-s


Reacties (0)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van willeke-s
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top