1. Home
  2. Recepten
  3. Haringsalade met aardappelen en appel

Haringsalade met aardappelen en appel

  •  , Salade
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op 01-08-2014

Ingrediënten 4 personen


Voor de vinaigrette:
150 gr. grove mosterd, 100 gr. honing, 100 ml. witte wijnazijn 75 gr. sjalotjes gesnipperd, 1 eet. suiker, flinke mespunt versgemalen peper, 1 theel. zout, 175 ml. plantaardige olie, 5 eetl. olijfolie.

Voor de vis:
4 verse haringen van 200 gr. elk, gefileerd
1 theel. tijmblaadjes
1 theel. gehakte dragon
1 theel. zeezout
flinke snuf zwarte peper uit de molen
sap van 1 citroen
5 eetl. olijfolie
30 gr. ongezouten boter

Voor de aardappelen:
300 gr. aardappelen (Charlotte) gewassen en schoongeboend
1 eetl. zeezout
8 takjes dragon 
4 teentjes knoflook, gehalveerd
2 lenteuien, in dunne ringetjes
1 volle eetl. gehakte bieslook
1 volle eetl. gehakte dragonblaadjes
zeezout en zwarte peper uit de molen

Voor de salade:
1 bosje waterkers, alleen de blaadjes, gewassen
12 takjes dragon, alleen de blaadjes
2 appels. Granny Smith of Braeburn, in dunnen plakjes en elk plakje in heel dunne reepjes, gemengd met een beetje citroensap.



Haringsalade met aardappelen en appel
Haringsalade met aardappelen en appel

Haring eet je meestal 'uit het vuistje', maar door haring te combineren met enkele eenvoudige ingrediënten kun je er een heerlijke en gezonde maaltijd mee maken.

Een lekkere frisse lauwwarme salade.

Deel dit recept

Ontdek meer:

Bereidingswijze

Breng de ongeschilde aardappelen samen met het zout, de dragon en de knoflook in 1 1/2 liter water aan de kook en houdt ze 20 minuten tegen de kook aan, tot ze net zacht zijn. Neem ze van het vuur en en laat ze in het kookvocht tot kamertemperatuur afkoelen.
Maak intussen de vinaigrette door alle ingrediënten te mengen en dan langzaam de oliën er doorheen te kloppen.
Giet de aardappelen af wanneer ze zijn afgekoeld, laat ze opdrogen en snijdt ze in plakjes van 4 mm. dik. Je kunt ze desgewenst pellen voordat je ze in plakjes snijdt.
Doe de plakjes aardappel met de lente-uitjes, kruiden en wat peper en zout  in een kom en maak ze aan met een deel van de vinaigrette.
Meng de tuinkruiden, peper en zout, de helft van het citroensap en de helft van de olie in een kom en kwast de haringfilets met het mengsel in. Verhit een koekenpan en giet de rest van de olijfolie in de hete pan. Leg de fillets voorzichtig op het vel in de pan en bak ze 2-3 minuten. Doe dan de boter erbij en keer de filets om met een spatel. Bak ook de andere kant 2 minuten en besprenkel met wat citroensap.
Hussel de waterkers, dragon en reepjes appel door een beetje vinaigrette. Serveer de haringfilets op de aardappelen, schep de appelsalade erop en sprenkel desgewenst nog wat extra dressing over de vis.

Serveertip

De haring kan ook vervangen worden door sardine, makreel of harder.

Bron

Uit "Zilt" van Tom Aikens



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van magdas


Reacties (0)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van magdas
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top