1. Home
  2. Recepten
  3. Turkse keuken
  4. gevulde wijnbladeren (veg)

gevulde wijnbladeren (veg)

  • Turks,
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op 17-03-2012

Ingrediënten 4 personen


200 gram wijnbladeren
3 eetlepels pijnboompitten
200 gram (zilvervlies)rijst
2 uien
4 tenen knoflook
3 grote tomaten
4 takjes peterselie
4 eetlepels olijfolie
2 3 theelepels sambal oelek
1 theelepel gedroogde munt
½ citroen
1 tomaat



Deel dit recept

Ontdek meer:

Bereidingswijze

Kook verse druivenbladeren drie minuten, tot ze buigzaam zijn. Wijnbladeren op zuur (Sarma) enkele uren weken in koud water en tussendoor het water verversen. Verwijder de steeltjes.
Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan goudbruin.
Was de rijst.
Maak de uien en de knoflook schoon en snijd dit klein.
Dompel de tomaten in kokend water en ontvel ze. Snijd de tomaten klein.
Hak de peterselie klein.
Fruit de uien en de knoflook in de helft van de olie zacht. Voeg de rijst toe met een kopje water. Laat de rijst in ca. 5 minuten het water opnemen. Maak de rijst op smaak met de peterselie, wat citroensap, de sambal, de munt en een beetje zout. Meng de pijnboompitten er door.
Leg de wijnbladeren plat voor je. Schep er een beetje vulling op. Vouw ze dicht tot rolletjes van 5 cm lang en 1 à 2 cm dik. Leg ze met de naad naar beneden in een pan met een dikke bodem.
Was de overgebleven tomaat en snijd hem in plakken. Was de citroen en snijd hem in plakken.
Leg de tomaat en de citroen op de dolma. Giet er de andere 2 eetlepels olijfolie over en voeg zoveel water toe dat de dolma half onder staan.
Breng de dolma aan de kook, verlaag het vuur daarna en laat het gerecht nog 45-50 minuten koken.

Serveertip

Serveer de dolma met citroensap, halfvolle yoghurt (3,5% vet), een salade en bruin brood.. U kunt er ook voor kiezen om twee verschillende salades te maken.

Bron

Netzolekker.nl



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van wgeers


Reacties (0)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van wgeers
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top