1. Home
  2. Recepten
  3. Nederlandse keuken
  4. Bolussen

Bolussen

  • Nederlands, Banket
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op 19-09-2011

Ingrediënten


500 gram bloem.
1 mespunt zout.
3 1/2 deciliter melk.
50 gram gist.
75 gram boter.
250 gram bruine basterdsuiker.
1 ei.
2 eetlepels kaneel.



In Zeeuws-Vlaanderen worden de bolussen drollen genoemd en op Beveland jikkemien. In Cadzand werden de bolussen voor het opdienen aan de onderkant besmeerd met roomboter.

Deel dit recept

Ontdek meer:

Bereidingswijze

Zeef de bloem boven de kom en voeg wat zout toe.
Verwarm de melk lauwwarm.
Los de gist met de boter op in wat lauwe melk.
Maak een kuiltje in de bloem en giet daar de gistoplossing in.
Klop het ei los en doe dit bij de gistoplossing in het kuiltje.
Giet dan - scheutje voor scheutje - de rest van de lauwe melk bij de bloem en kneed alles vanuit het miden tot een soepel deeg.
Laat het deeg - afgedekt met een vochtige doek - 1 uur op een warm plekje rijzen.
Meng intussen de bruine basterdsuiker met de kaneel.
Na het rijzen het deeg nogmaals goed kneden.
Rol het deeg vervolgens uit op een met wat bloem bestrooide aanrecht tot een lap meteen dikte van 2 cm.
Snijd uit de deeglap stukjes van 3 bij 10 cm.
Rol deze uit tot rollen van 35 cm lang, die aan de uiteinde wat toelopen.
Haal de rollen goed door het suikerkaneelmengsel.
Rol de rollen op als een slakkenhuis.
Het makkelijkst gaat dat op ht bebloemde aanrecht. Druk 1 uiteinde met duim en wijsvinger op het aanrecht en draai de rest van de rol eromheen.
Druk het laatste stukje van de rol aan de onderkant van de bolus vast.
Leg de bolussen op een beboterde bakplaat en laat ze nog 20 minuten narijzen.
Schuif de bakplaat tenslotte in een voorverwarmde zeer warme oven op 250 graden en bak de bolussen in 20 minuten bruin.
Haal ze daarna uit de oven en laat ze omgekeerd op een rooster uitwasemen.

Bron

Lekker Hollands



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van jpjvdberg


Reacties (0)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van jpjvdberg
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top