1. Home
  2. Recepten
  3. Raclette kaas
  4. Tartiflette

Tartiflette

  • Frans, Hoofdgerecht
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op 17-12-2009

Ingrediënten 4 personen


1,5 kilo vastkokende aardappelen
200 gram gerookte, magere spekblokjes
1 ui
500 gram reblochon fermier (Franse kaas)
2 eetlepels crème fraîche
olie of een eetlepel eendenvet
1 fles d`Apremont (kan weggelaten worden)
zout en peper


Verder heb je nodig


Ovenschaal


Tartiflette
Tartiflette

Tartiflette is een typisch winters boerengerecht uit de Franse Haute Savoie dat ik vaak gegeten heb tijdens de wintersport. Vroeger maakten de boeren het als afwisseling op raclette en fondue. Het is een behoorlijk stevige maaltijd en de Fransen eten er dan vaak ook niets anders bij. Bij de Tartiflette wordt bij voorkeur een heerlijke d`Apremont (witte wijn uit de Savoie) gedronken.

Deel dit recept

Ontdek meer:

Voorbereiding

Schil de aardappels en snijd ze in tweëen. Pel de ui en snijd in halve ringen. Vet de ovenschaal in. Verwarm de oven voor op 220 graden.

Bereidingswijze

Kook de aardappelen met een beetje zout net niet gaar. Laat ze uitlekken en afkoelen (niet afspoelen). Fruit ondertussen de uien in een beetje olie of het eendenvet. Doe de spekblokjes erbij en bak een paar minuten mee. Breng op smaak met wat peper. Snijd de aardappelen in plakjes en doe ze in de ovenschaal. Verdeel er de uien en de spekjes over en schep daaroverheen de crème fraîche. Snijd de reblochon in twee helften en leg dit met de korst naar boven bovenop de rest. Voeg optioneel nog een kopje van de wijn toe (de rest kun je lekker opdrinken bij het eten). Zet de schaal in de oven en bak in 20 tot 30 minuten tot de kaas gesmolten en goudbruin is.

Dit recept is te vinden in:

Serveertip

Wil je er graag nog wat bij eten, kies dan voor een lichte salade omdat het gerecht zelf al enorm vult.

Bron

Franse website



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van nmbvv


Reacties (4)

Bekijk alle reacties Ophalen reacties ... Bekijk minder reacties


Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van nmbvv
Leuk kookboek om te volgen
?
Tip van Smulweb
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top