1. Home
  2. Recepten
  3. Bakken
  4. Koekjes
  5. Kruidkoek
  6. Sauerbraten "suddervlees"

Sauerbraten "suddervlees"

  • Duits, Hoofdgerecht
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op 30-08-2009

Ingrediënten 4 personen


* 300 ml rode wijn
* 150 ml rode-wijnazijn
* 2 laurierblaadjes
* 4 kruidnagels
* 1 ui, in stukken
* 1 winterpeen (250 g), geschrapt en in stukken
* 750 g sukadelapjes
* 20 g boter
* 50 g kruidkoek, verkruimeld
* 2 eetlepels appelstroop
* 1 appel, geschild en in stukjes
* azijnSauerbraten, ook wel zoer vleis

Is de jeugd nog bekend met typische streekgerechten in midden-Limburg en het Rijnland? Dat vroegen medewerkers van het Limburgs Museum in Venlo zich af en samen met het Amt fur rheinische Landeskunde in Bonn werd een enquête gehouden onder scholieren tussen 14 en 18 jaar in de omgeving Sittard-Geleen en die van Aken.

De Limburgse jongeren weten nog relatief veel regionale zaken te noemen als vlaai, zuurvlees, asperges (veel geteeld in de streek) en konijn in `t zuur. Bij de Rijnlandse jongeren daarentegen worden streekgerechten als Mohrendurcheinander, Patsch mit Kaaf en Himmel und Aad maar mondjesmaat genoemd. Typisch Rijnlands, aldus het merendeel van de geënquêteerden in Duitsland, zijn friet, doner kebab en pizza. Tot dranken van de eigen regio rekenen de Limburgers bier (Gulpen, Brand, Alfa) en de Rijnlanders cola. Een merkwaardig resultaat, vinden de onderzoekers.

Een zeer Rijnlands gerecht, en daar in de gutbürgerliche Küche nog steeds in ere gehouden, is de Sauerbraten, in Limburg bekend als zoer vleis. Eigenlijk, schrijft het groot Duits kookboek uit de serie Culinaria, is het vreemd dat alleen het zuur benadrukt wordt, want het gaat juist om een geraffineerde combinatie van zoet en zuur. Een goede Sauerbraten staat of valt bij het zuur aan het begin van de bereiding. Minimaal twee tot drie, liefst vier of vijf dagen moet het vlees in wijn en azijn marineren. Hierdoor lossen de collageenvezels op, waardoor het vlees malser wordt. Maar hoe malser het vlees, hoe beter de marinade wordt opgenomen .
Bron --> http://www.volkskrant.nl/archief_gratis/article950051.ece/Sauerbraten,_ook_wel_zoer_vleis

Deel dit recept

Ontdek meer:

Voorbereiding

Breng de wijn met de azijn, laurier, kruidnagels, ui en winterpeen aan de kook en laat 10 minuten koken. Laat vervolgens afkoelen. Doe het vlees in een schaal en schenk de marinade erover. Dek de schaal af met vershoudfolie en laat een nacht in de koelkast marineren. U kunt het vlees laten marineren tot u het de dag erop gaat bereiden.

Bereidingswijze

Dep het vlees droog met keukenpapier en bewaar de marinade. Verhit de boter in een braadpan, bak het vlees bruin in 5 minuten. Keer halverwege, voeg de marinade toe en laat op zeer laag vuur 1 uur garen. Neem het vlees uit de pan en dek af met aluminiumfolie. Zeef de marinade en laat op hoog vuur in ca. 5 minuten tot de helft inkoken. Voeg de kruidkoek, de appelstroop en de appel toe. Laat de saus op laag vuur 15 minuten binden. Breng op smaak met peper, zout en azijn. Schenk dit over het vlees. Lekker met rösti en spitskool.

Dit recept is te vinden in:

Serveertip

Gestoofde rode kool en appelcompote zijn traditionele bijgerechten. Speckknödel of Semmelknödel (verkrijgbaar in de Duitse supermarkt) zijn het allerlekkerst bij zo`n stoofpot. Aardappelpuree kan natuurlijk ook .

Bron

Http://www.ah.nl/recepten/recept?id=568650&course=hoofdgerechtOver de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van onceinalifetime


Reacties (4)

Bekijk alle reacties Ophalen reacties ... Bekijk minder reacties


Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van onceinalifetime
Leuk kookboek om te volgen
?
Tip van Smulweb
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top