1. Home
  2. Recepten
  3. Hoofdgerecht
  4. Franse keuken
  5. Aardappelsoep
  6. Aardappelsoep

Aardappelsoep

  • Frans, Hoofdgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op 26-10-2004

Ingrediënten 4 personen


750 gram aardappelen, bij voorkeur afkokers, geschild;
350 gram geschrapte (bos)worteltjes;
2 middelgrote preien;
75 gram boter;
1 grote grof gesnipperde ui,;
1 1/2 liter runder- of kippenbouillon, eventueel van tabletten;
zout;
witte peper uit de molen;
4 eetl. melk;
3 eetl. fijngehakte (blad)peterselie;
1 dikke plak gekookte ham (ca. 125 gram);
6 sneetjes wit (casino)brood;
3/4 theel. milde paprikapoeder



De Franse aardappelsoep ?bonne femme' hoort thuis in de burgerlijke keuken van Frankrijk. Er ontbreekt echter iets aan die soep en dat is een min of meer officieel recept. Iedereen doet maar wat. Iedereen maakt die beroemde soep op z?n eigen eigenwijze wijze.

Deel dit recept

Ontdek meer:

Voorbereiding

Snijd de aardappelen in kleine stukjes. Doe hetzelfde met de worteltjes; Snipper de prei grof, spoel hem en laat hem uitlekken.

Bereidingswijze

Verhit een wok en laat de helft van de boter smelten. Voeg de ui toe en laat hem, boven een matig vuur, heel licht kleuren. Schep worteltjes en prei erdoor en laat alles 2 - 3 minuten zachtjes bakken. Voeg de bouillon en de aardappelen toe. Laat alles 25 - 30 minuten zachtjes koken.

Stort daarna de gehele inhoud van de wok op een fijne zeef die boven een grote pan met dikke bodem is geplaatst. Wrijf zoveel mogelijk vaste bestanddelen door de zeef. Breng de soep opnieuw aan de kook.

Klop de soep even flink met een garde op. Voeg de melk en naar smaak zout en/of peper toe. Roer de peterselie en de hamkruimels door de soep.

Maak croutons door eerst de korstjes van het brood te verwijderen en het brood daarna in dobbelsteentjes te snijden. Verhit een wok en laat de rest van de boter smelten. Bak hierna, onder voortdurend omscheppen, de broodblokjes er aan alle kanten goudbruin in. Strooi er tijdens het bakken paprikapoeder over.

Serveertip

Dien de soep op in een voorverwarmde terrine. Roer hem aan tafel nog eenmaal krachtig door. Schep de soep in voorverwarmde diepe borden of in grote kommen. Geef de gebakken broodblokjes er apart bij.

Tip
Vervang de worteltjes door een of twee winterwortels. Schil ze heel dun en snijd ze in de lengte door. Neem het 'merg' uit beide helften weg. Snijd de wortelhelften in kleine stukjes of rasp ze grof.

Bron: NHD



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van soeppagina-van-omalidy


Reacties (0)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van soeppagina-van-omalidy
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top