1. Home
  2. Recepten
  3. Bakken
  4. Gebak
  5. Zeeuwse bolus
  6. Zeeuwse bolussen

Zeeuwse bolussen

  • Nederlands, Banket
  •  > 120 min.
  • Geplaatst op 08-05-2004

Ingrediënten 8 personen


500 gram bloem, 1 theelepel zout, 1 zakje gedroogde gist a 7 gram, 1 ei, 3 1/4 dl. lauwwarme melk, 75 gram boter of margarine, gesmolten, 250 gram bruine basterdsuiker, 2 eetlepels kaneel


Verder heb je nodig


Handmixer met deeghaken, bakplaat, bekleed met bakpapier


Deel dit recept

Ontdek meer:

Bereidingswijze

Meng in een kom de bloem met het zout en de gist. Maak in het midden een kuiltje en breek het ei erboven. Schenk de melk en de boter erin. Meng alles met de mixer tot een samenhangend deeg. Kneed het deeg in de kom met de hand nog circa 5 minuten door tot het soepel en elastisch is (het moet een beetje plakkerig blijven). Laat het deeg in de kom afgedekt met plasticfolie circa 1 uur rijzen op een warme plek. Verdeel het deeg met een lepel of mes in 8 gelijke stukken, kneed deze nogmaals goed door en laat ze op een bebloemd werkvlak nog circa 15 minuten rijzen onder plasticfolie. Rol de stukjes deeg uit tot een dik rolletje. Meng de bruine suiker en de kaneel door elkaar. Strooi een paar eetlepels kaneelsuiker op het werkvlak er rol er een deegrolletje op uit, zodat het een dunner rolletje wordt. Voeg telkens als de rol dunner en langer wordt weer wat extra kaneelsuiker toe, totdat de streng een lengte van circa 35 cm. heeft. Rol de strengen op tot spiralen, begin vanuit het midden en leg ze op de bakplaat. Laat ze onder plasticfolie opnieuw circa 30 minuten rijzen. Verwarm de oven voor op 250 graden. Bak de bolussen in 8 tot 10 minuten gaar. Ze mogen niet te hard worden. Neem de bolussen uit de oven, dek ze af met bakpapier en een bakplaat of andere grote plaat en keer het geheel ineens. Laat het bakpapier erop liggen eb verzwaar het geheel met een grote plank. Laat het zo circa 15 minuten liggen. Keer nu het geheel nogmaals, zodat de suikerstroop die op het bakpapier uit de bolussen is gelopen, weer in de bolussen trekt en haal het bakpapier er na circa 10 minuten af.

Dit recept is te vinden in:

Serveertip

Lekker met een flinke laag (Zeeuwse zoute) boter



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van dirriwachter


Reacties (0)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van dirriwachter
Leuk kookboek om te volgen
?
Tip van Smulweb
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top