1. Home
  2. Recepten
  3. Wijn
  4. Aperitief
  5. Chtipiti

Chtipiti

  • Grieks, Borrelhapje
  •  0-10 min.
  • Geplaatst op 08-02-2004

Ingrediënten


200 g Griekse fetakaas (bijvoorbeeld Dodoni)


2 teentjes knoflook, fijngehakt

2 volle theelepels oregano

1 klein gedroogd spaans pepertje, fijngehakt (te vervangen door 1 theelepel chilivlokken of mespunt cayennepeper)

1 theelepel poedersuiker

4 eetlepels olijfolie, liefst extra vierge

2 eetlepels citroensap

2 eetlepels creme fraiche (slagroom kan ook)

versgemalen zwarte peper



Aan de slag
Prak de fetakaas fijn met een vork. Meng er de knoflook, oregano, spaanse peper, suiker en olijfolie door. Doe dit mengsel in de keukenmachine, maar hou ongeveer 2 eetlepels achter welke je aan het eind toevoegt aan de uiteindelijke spread, wat een leuk effekt geeft (als je geen keukenmachine hebt, doe je het mengsel in een kom welke ruim genoeg is om goed te kunnen roeren). Doe nu het citroensap en de creme fraiche erbij en pureer het tot een bijna gladde spread (als je geen keukenmachine hebt doe je dit met een vork). Meng het met de achtergebleven Chtipiti, maak op smaak met versgemalen zwarte peper en klaar is uw Chtipiti.
Heerlijk met donker (geroosterd) brood, turks brood of als dip voor rauwe groenten, zoals paprika, wortel en komkommer. Erg lekker hierbij is een glas Mavrodaphne, een soort Griekse port, van oorsprong een dessertwijn, echter ook heerlijk als begeleider van hapjes en als aperitief. Smullen maar!


Verder heb je nodig


Evt. keukenmachine


Chtipiti is een heerlijke pikante kaasspread. Wanneer u deze mezze maakt heeft u gegarandeerd succes. Het is gemakkelijk (van te voren) te maken en weer eens iets heel anders. Chtipiti komt oorspronkelijk uit het noorden van Griekenland, maar kom je tegenwoordig in geheel Griekenland tegen in verschillende variaties. Hier het recept van mijn favoriete Chtipiti.

Deel dit recept

Ontdek meer:

Dit recept is te vinden in:

Serveertip

Chtipiti is ongeveer een week afgesloten houdbaar in de koelkast. Houd er rekening mee dat de Chtipiti pittiger wordt naarmate tijd verstrijkt.
Bron:www.grieksewijnen.nl



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van t.a.m.


Reacties (3)

Bekijk alle reacties Ophalen reacties ... Bekijk minder reacties


Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van t.a.m.
Leuk kookboek om te volgen
?
Tip van Smulweb
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top