1. Home
  2. Recepten
  3. Nederlandse keuken
  4. Oliebollen
  5. oliebollen

oliebollen

  • Nederlands, Banket
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op 24-12-2003

Ingrediënten


Voor het beslag:100gr.verse gist,10gr.zout,20 gr. basterdsuiker,40 gr. citroenrasp.2 eieren,1l.halfv.melk,150 gr boter/margr.200gr.krenten,175gr.rozijnen,1000 gr. patent bloem,naar verkiezing 3 theel.kaneel en of 25 gr gehakte walnoten per 500 gr bloem.zonnebloemolie (in frituren )


Verder heb je nodig


Grote kom /emmer. zeef, twee soep lepels


Van vader op zoon ,een recept van mijn vaders bakkers boek uit 1941!!!

Deel dit recept

Ontdek meer:

Voorbereiding

Krenten en Rozijnen wassen en wellen in een zeef uitlekken,ondertussen melk lauw warm maken .hierin lost men de gist op ,waarna men deze ingredienten tot een deeg vermengt met de bloem en de eieren.het deegtemperatuur moet ongeveer 27 grC zijn.Nadat men dit deeg heeft laten rijzen,werkt men er eerst de suiker,de gesmolte boter de rasp en het zout door.Zodra het deeg flink glad is afgewerkt.
,worden de krenten,rozijnenen evt.kaneel of noten er door gewerkt.waarna men hetdeeg,dat vooral niet te stijf mag zijn,nog eens flink laat rijzen.Vervolgens slaat men de rijs er weer flink uit Hierna kan men met afbakken beginnen.

Bereidingswijze

De frituur mag niet te warm zijn (175/180 grC )voor de hier beschreven artikel.daar de buitenkant van het gebak anders te snel gaat korsten,d.w.z.gaar wordt.Hierdoor wordt het uitzetten belet en verkrijgt men dus een klein gebak.Als de frituur te koud is krijgt men,door het te langzaam bakken,een olie of vetsmaak aan het gebak.ik gebruik zelf twee eetlepels (nat gemaakt in water )om bollen te vormen evt.een ijslepel gaat ook.Baktijd:
per 6/7 bollen 6 minuten , halve tijd de bollen omkeren met een grote vork en verder afbakken.op een schaal met keuken papier laten uit dampen!!!controleer in het begin of het gebak wel gaar is!!!

Serveertip

Let op!!!!bij het afkoelen niet de bollen op alkaar leggen..seveer evt ,warm met poedersuiker of kaneelsuiker..Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van gvdweerd


Reacties (1)Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van gvdweerd
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top