1. Home
  2. Recepten
  3. Bakken
  4. Vlaai
  5. Limburgse vlaai
  6. Limburgse vlaai

Limburgse vlaai

  • Nederlands, Banket
  •  60-120 min.
  • Geplaatst op 22-10-2003

Ingrediënten


Eenvoudige vlaai (3 stuks).
1 kg bloem
ongeveer ? liter lauwe melk
50 g gist
200 g boter
100 g suiker
iets zout.Een recept uit 1934 , voor elctrisch koken.Een Limburgsche vlaai kan gemaakt worden van een gistdeeg(eenvoudige vlaai) of van een fijnere deegsoort, waarin geen gist verwerkt wordt, waardoor het gebak het karakter krijgt van een vruchtentaart (fijne vlaai).

Deel dit recept

Ontdek meer:

Bereidingswijze


Eenvoudige vlaai (3 stuks)
Doe de bloem in een kom, maak in het midden een kuiltje, doe hierbij de met wat melk of suiker vloeibaar gemaakte gist, en maak op de reeds bij recpt Witbrood aangegeven wijze van alle bovengenoemde ingredienten een goed gekneede deegbal, die gemakkelijk van den rand der kom loslaat. Laat het deeg op een lauwwarm plaatsje b.v. in den oven bij onderverwarming schakelstand 1, een uur rijzen.
Rol het deeg (een klein deel ervan achterhouden on later eenn reepjes- garnering van te maken) uit in den vorm van de vlaaiplaat, op een met bloem bestrooide tafel. De deeglap moet zoo groot zijn, dat ook de opstaande rand van de vlaaiplaat met deeg bedekt kan worden.
Doe den deeglap over op de ingevette vlaaiplaat, prik met een vork gaatjes in het deeg, bestrooi het met fijngewreven beschuit of paneermeel, leg er vruchtenmoes koud op, heele of gehalveedre vruchten of vanillerijst. Breng daarna van het achtergehouden deeg vlug een versiering aan van reepjes deeg van ? - 1 cm breedte (speciaal bij vruchtenvlaai).
Bak de vlaai in een heeten oven lichtbruin en gaar gedurende 15 minuten. Warm daartoe den oven 10 a 15 voor bij volle onder- en bovenverwarming , schuif dan de vlaai op het rooster onder in den oven (bij ovens met veel richels op de 2e richel van onderen), laat den oven gedurende 15 minuten nog vol ingeschakeld. De tweede vlaai kan in 10 a 12 minuten gebakken worden bij volle boven-en onderverwarming, voor de derde vlaai houdt men den oven gedurende 5 minuten vol ingeschakeld en laat de vlaai nog 5 a 6 minuten in den uitgeschakelden oven staan.

Dit recept is te vinden in:Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van omas_keukentje


Reacties (0)Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van omas_keukentje
Leuk kookboek om te volgen
?
Tip van Smulweb
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top