1. Home
  2. Artikelen
  3. Eetgebruiken en gewoontes in Rusland.

Eetgebruiken en gewoontes in Rusland.

Etenstijd in Rusland.

Zoals in veel culturen, is de keuken de meest geliefde of centrale plek in het huis. In Rusland is dat niet anders. Hier is waar de gezinnen samenkomen voor de maaltijden, men komt samen met vrienden om bij een kop thee even bij te praten en welkome gasten voelen de Russische gastvrijheid.In Rusland noemt men de maaltijden anders dan in Europa. Geen ontbijt, lunch en diner dus.Russen beginnen hun dag met een ontbijt of Zavtrak. Dat is een hartige maaltijd, dus niet zoals hier waar het ontbijt vaak wordt overgeslagen of men snel, staande een boterham eet.
Een Russisch ontbijt bevat in ieder geval proteinen, zoals eieren, worstjes, koud vlees en kaas. Dit gaat vergezeld van brood en boter met thee of koffie. Warme pap is heel populair bij moeders ;-).
Ja, Russische kinderen krijgen hun energieboost uit een warme kom met havermout, net als wij vroeger! Dozen met snel klaar pap die je hier overal kunt kopen, werden in Rusland pas in de beginjaren van 1990 geintroduceerd en is, over het algemeen gesproken, alleen te koop in specialiteitenwinkels.
In Rusland bestaat geen maaltijd die lunch genoemd wordt. Eigenlijk wist men pas wat de betekenis van het woord was in het begin van de 1990's.
De tweede maaltijd op de dag, eet men rond 1 uur 's middags en heet Obyed.
Dit is DE maaltijd van de dag. Saskuski is het hoogtepunt van deze maaltijd. Men kan makkelijk de fout maken om van deze selectie lekkere hapjes als kaviaar, ingemaakt zoetzuur, gerookte vis en diverse combinaties van groenten, een maaltijd te maken.
Soep of Pyervoe is ook een onderdeel van de maaltijd samen met het hoofdgerecht een vlees of visgerecht, Vtoroye.
Het hoofdgerecht gaat meestal samen met een zetmeelgerecht, aardappels, rijst, pasta; en groenten; vers of gemarineerd.
Tenslotte is er een dessert! Tretye kan zijn taart, gevuld fruit of chocolade.
De avondmaaltijd wordt geserveerd om ca 7.00 uur 's avonds of later. Dan is het tijd voor Uzhin. Dit is ongeveer gelijk aan de middagmaaltijd maar zonder de soep en heel vaak zonder dessert.
Er wordt een uitzondering gemaakt voor de agrarische gebieden, daar nemen de mensen die op het veld werken hun soep van de middagmaaltijd mee voor het avondeten.Kinderen en bejaarden houden ervan om een middagslaapje te doen, gevolgd door het eten van een tussendoortje. En iedereen, jong en oud geniet van een kop lekker thee. Het is het meest gebruikte ontbijtdrankje.

Sinaasappelsap is geen onderdeel van het ontbijt in Rusland. Water en limonade of sapjes worden soms geserveerd bij het middag- en avondmaal.
Beide maaltijden worden afgesloten met een kop thee of koffie en natuurlijk; bij feestelijke gelegenheden betekenen de aanwezigheid van wijn, wodka of cognac!
De traditionale Russische keuken is prachtig om te zien en heerlijk om te eten.
Populaire en de meest bekende gerechten zijn kaviaar (visseneitjes), geserveerd met bietensoep of Borsjts, pannenkoekjes of Bliny en boeuf Stroganoff. Dit gerecht is werkelijk gemaakt door een Franse chefkok voor een Rus; Graaf Stroganoff!Dus wat doe je als je onverwachte gasten krijgt? Serveer eens een feestmaal van bliny, kaviaar, haring, zure room, jam en een glaasje wodka natuurlijk ;-)!

Reacties (2)

Bekijk alle reacties Ophalen reacties ... Bekijk minder reacties
Leuk artikel? Deel het
Laatste vragen
Laatst beantwoorde vragen
Meest bekeken
Top