1. Home
  2. Artikelen
  3. Kolen en rapen.

Kolen en rapen.


In de Russische keuken domineren 2 groentesoorten: kolen en rapen.


Beide groentesoorten hebben een meer dan 1000-jarige geschiedenis.
Slechts een paar maanden per jaar is er in Rusland verse groente.
Witte kool is een van de belangrijkste Russische voedingsmiddelen, omdat kool in de winter goed bewaard kan worden, zonder dat men er direct de beroemde zuurkool van hoeft te maken.
Men maakt er dan bijvoorbeeld 'gevulde kool' of 'koolschnitzel'van.
Beide recepten zijn te vinden op mijn pagina.
In Rusland is de oogsttijd kort en de winter lang.
De Russen maken gebruik van twee methoden om de groente te conserveren: inmaken in azijn en persen in pekel.
Het laatste is de oudste en ook de moeilijkste manier.
De kislaja kapusta, zuurkool, ontbreekt in geen enkel Russisch huishouden. En wie een kelder heeft, maakt de kool graag zelf in.

ZELF ZUURKOOL MAKEN

10 kg witte kool
1 kg appels
1 kg wortels
veen- of vossebessen
250 gr. zout

De kolen schoonmaken, stronken verwijderen en de kool raspen.
De appels schillen en raspen, de wortels schoonmaken en raspen. Naar smaak veen- of vossebessen, en zout toevoegen en alles goed mengen.
Een hoge aardewerken pot met heet water omspoelen, kool toevoegen en aandrukken. De pot met een houten deksel verzwaren en daarop een steen of een ander zwaar voorwerp leggen.
Aanvankelijk de kool af en toe met een stok doorroeren, zodat de gassen die ontstaan kunnen wegtrekken - anders krijgt de kool een bittere smaak.
Het schuim van de oppervlakte scheppen.
Kool op een temperatuur van ca 20 graden 3 dagen laten garen, daarna in een droge, koele kelder zetten, waar de kool nog 2 - 3 weken moet rijpen.
Net zo oud als de kool is de knol, die intussen al bijna geheel verdrongen is door de aardappel.
Sinds de 11e eeuw kent men in Rusland ook rode bieten - destijds ingevoerd uit Byzantium - en vanaf de 16e eeuw de peen.
Beide groenten dienen als bijgerecht voor vlees en vis, maar kunnen met aardappelen ook als zelfstandig hoofdgerecht worden genuttigd.
Zie het recept: Morkov s Imberem. Ook te vinden op mijn pagina.

Reacties (0)

Leuk artikel? Deel het
Laatste vragen
Laatst beantwoorde vragen
Meest bekeken
Top