1. Home
  2. Artikelen
  3. Sakuski met paddestoelen.

Sakuski met paddestoelen.

Voor iedere Rus, is er 15 kilo paddestoelen per jaar te plukken.


Paddestoelen spelen een grote rol in de Russische keuken,ook bij het sakuska-buffet.
De uitgestrekte bossen staan in het voorjaar vol paddestoelen.
Men heeft berekend dat, statistisch gezien, iedere Rus ongeveer 15 kilo paddestoelen toekomt.
Dit geschenk uit de natuur heeft de Russen tot grote paddestoelliefhebbers gemaakt.
Vroeg in de morgen gaan ze al op 'jacht' in de bossen, om paddestoelen te zoeken en de buit is ondanks de milieuvervuiling ook nu nog aanzienlijk.

Paddestoelen zijn ook belangrijk in de vastentijd, wanneer het gebruik van vlees en kaas en zelfs melkproducten verboden is, een verbod waaraan men zich streng houdt!!
De overvloed aan paddestoelen bracht vanzelfsprekend de wens met zich mee deze rijkdom te conserveren en de paddestoelen ook tijdens de winter houdbaar te maken, door ze bijvoorbeeld in te maken. Hiervoor zijn cantharellen en melk- en honingzwammen bijzonder geschikt.
Een groot vat wordt grondig schoongemaakt en vervolgens gearomatiseerd door jeneverbesblaadjes te overgieten met kokend water.
Daarna wordt het vat gesloten, zodat de jeneverdamp niet kan verdwijnen.
Later gooit men er een hete steen in, om het water weer te verhitten.
De jeneverstruik ontwikkelt niet alleen het bijzondere, in de wanden van het vat dringende aroma, maar werkt ook desinfecterend, zodat de paddestoelen in de winter niet beschimmelen.
De paddestoelen worden zorgvuldig gereinigd en in het vat gestapeld.
Men legt op elke laag dille, aalbessen-, mierikswortel-, eiken- en kersenbladen, komijn en andere kruiden.
Wanneer het vat vol is, sluit men het met een zak zout en legt men er een, met een steen verzwaarde plank op. Enige tijd later zinkt de plank. Aan de oppervlakte verzamelt zich paddestoelenvocht, dat men er soms afschept.

Na ca. 2 maanden zijn de paddestoelen doortrokken en worden ze geserveerd.
Ze smaken prima bij een glas wodka.

In Rusland maakt men op dezelfde manier tomaten, komkommers en andere groenten in.
Men conserveert paddestoelen niet alleen door inmaken of drogen, maar bereidt ze ook vers, bijvoorbeeld als paddestoelenkaviaar.

Reacties (0)

Leuk artikel? Deel het
Laatste vragen
Laatst beantwoorde vragen
Meest bekeken
Top